Linkovi

Nemačka pooštrila kritiku prema SAD zbog prisluškivanja


Jučerašnji protesti u Hanoveru zbog navodnog prisluškivanja Nemačke od strane SAD.
Jučerašnji protesti u Hanoveru zbog navodnog prisluškivanja Nemačke od strane SAD.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Petera Fridrih: "Te tvrdnje su 'uzdrmale' poverenje Berlina prema dugogodišnjem savezniku Vašingtonu."

Nemačka je poslala obaveštajne funkcionere u Vašington u cilju diskusija o tvrdnjama da su Sjedinjene Države špijunirale nemačke mobilne telefone, uključujući i telefon kancelarke Angele Merkel.

Nemački dnevnik "Bild Am Sontag" danas je naveo izjavu ministra unutrašnjih poslova Hansa Petera Fridriha da su te tvrdnje "uzdrmale" poverenje Berlina prema dugogodišnjem savezniku, Vašingtonu. Fridrih je za isti dnevnik izjavio da je to "neprihvatljivo kršenje suvereniteta Nemačke".

Bild Am Sontag je naveo neimenovanog funkcionera američke Nacionalne bezbednosne agencije da je ta agencija obavestila predsednika Obamu 2010. da Amerikanci prate mobilne komunikacije kancelarke Merkel i da je on dopustio da se ta praksa nastavi.
Kancelarka Merkel je u sredu telefonirala predsedniku Obami i rekla da pomenuta praksa, ukoliko se odvijala, "ozbiljno remeti poverenje".

Bela kuća je saopštila da ne prati telefonske razgovore kancelarke Merkel niti će to raditi u budućnosti, ali nije komentarisala da li je Nacionalna bezbednosna agencija to činila u prošlosti.
XS
SM
MD
LG