Linkovi

Kim Džong Un: "Nuklearni program je dragoceni mač"


Kim Džong Un govori na drugom plenumu sedmog Centralnog komiteta Radničke stranke Severne Koreje, 8. oktobar, 2017.
Kim Džong Un govori na drugom plenumu sedmog Centralnog komiteta Radničke stranke Severne Koreje, 8. oktobar, 2017.

Severnokorejski lider Kim Džong Un prkosno naziva nuklearni program njegove zemlje "dragocenim mačem" za zaštitu protiv agresije, iako američki predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe nastavljaju da vrše pritisak na njegov režim.

Državni mediji u Pjongjangu su izvestili da je Kim u subotu rekao moćnom Centralnom komitetu njegove vladajuće Radničke stranke da je nuklearno oružje "moćno sredstvo zastrašivanja" koje garantuje suverenitet zemlje protiv kako se izrazio "dugotrajnih nuklearnih pretnji američkih imperijalista."

Kim je obećao da đe nastaviti da razvija ekonomiju u zemji i osavremenjuje severnokorejski program oružja u svetlu sve oštrijih sankcija UN-a sa ciljem da se ograniči izvozni prihod Pjongjanga. On je istakao da je Severna Koreja suočena sa "teškim iskušenjem" u "teškoj situaciji", ali je ustvrdio da je ekonomija u rastu.

Američki predsednik Tramp je, u medjuvremenu, juče tvitovao "Predsednici i njihove administracije su razgovoarale sa Severnom Korejom 25 godina, sporazumi su sklapani i masivne količine novca plaćene" i dodao "Nije funkcionisalo, sporazumi su prekršeni i pre nego što se mastilo osušilo, što je američke pregovarače pravilo budalama. Žao mi je, samo jedna stvar će funkcionisati."

Nije bilo neposredno jasno šta je predsednik Tramp time mislio, ali izgleda sugeriše da je mislio na vojnu akciju.

XS
SM
MD
LG