Linkovi

Novi sastav Kongresa položio zakletvu


Članovi 113. Kongresa SAD, mnogi u pratnji članova porodica, polažu zakletvu u Predstavničkom domu.
Članovi 113. Kongresa SAD, mnogi u pratnji članova porodica, polažu zakletvu u Predstavničkom domu.

Većinski republikanci u Predstavničkom domu su ponovo izabrali kongresmena iz Ohaja Džona Bejnera za predsednika tog doma.

Novi sastav američkog Kongresa je danas položio zakletvu i ubrzo će se suočiti sa starim problemom sve većeg duga zemlje i, već narednih nedelja, spornim predlozima zakona o kontroli oružja i imigraciji. Kongres u starom sastavu, koji je danas raspušten, poslednje dane je proveo u svađama oko predloga poreskog zakona i troškova administracije, pre nego što se konačno saglasio sa povećanjem poreza najbogatijim američkim porodicama.

Novi, ukupno 113. Kongres u istoriji, ponovo čeka rasprava o povećanju granice zaduživanja iznad 16 hiljada i 400 milijardi dolara, kolika je granica duga dostignuta proteklih dana.

U okviru svečanog prvog zasedanja, većinski republikanci u Predstavničkom domu su ponovo izabrali kongresmena iz Ohaja Džona Bejnera za predsednika tog doma. Prema američkom zakonu, on je drugi u liniji nasleđivanja predsedničkog položaja, iza potpredsednika Džozefa Bajdena.

Tokom duže ceremonije, novi i ponovo izabrani senatori su Bajdenu položili zakletvu na američki Ustav. Američka vlada je saopštila da će još dva meseca moći da plaća svoje račune, ali da će dotle morati da se poveća granica duga, da se ne bi dogodilo da ostane bez novca i ne ispuni svoje finansijske obaveze.

Predsednik Obama je rekao da neće pregovarati sa Kongresom o povećanju granice duga, dok republikanski zakonodavci kažu da nameravaju da iskoriste debatu o dugu da bi od predsednika iznudili velike ustupke u pogledu kresanja državnih troškova. Inače, posle novembarskih izbora, Obama ima nešto veći broj članova Demokratske partije u Kongresu. U Senatu su dobijena dva mesta, tako da je sada 55 demokatskih i 45 republikanskih senatora.

U Predstavničkom domu, demokrate su smanjile razliku, ali ga i dalje kontrolišu republikanci sa 234 mesta, prema 201 demokratskih.
XS
SM
MD
LG