Linkovi

Mornarički avioni SAD započeli letove protiv ISIS-a u Siriji


Borbeni avioni F-18 na poletnoj platformi nosača aviona USS Hari S. Truman u istočnom Sredozemnom moru, 5. maja 2018.
Borbeni avioni F-18 na poletnoj platformi nosača aviona USS Hari S. Truman u istočnom Sredozemnom moru, 5. maja 2018.

Mornaričke udarne snage SAD, predvođene nosačom aviona USS Hari S. Truman, započele su 3. maja letove protiv Islamske države u Siriji, nastavljajući misiju koalicije koju predvode protiv militanata.

Snage su se pridružile američkoj Šestoj floti 18. aprila, gotovo nedelju dana nakon što su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska započele vazdušne napade na ono za šta su zapadne sile rekle da su instalacije sirijskog hemijskog oružja.

Mornarica saopštava da je raspoređivanje planirano kao podrška partnerima u koaliciji, NATO saveznicima i nacionalnim bezbednosnim interesima SAD.

Video: Mornaričke udarne snage SAD pridružuju se koaliciji napadajući militante Islamske države u Siriji

US Naval Strike Force Joins Coalition Attacking Islamic State Militants in Syria
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

"Započeli smo borbene operacije kao podršku Operaciji inherentna rešenost", rekao je komandujući oficir nosača aviona Hari Truman, kapetan Nikolas Diena, misleći na operaciju koalicije započetu 2014. protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

"Operacija demonstrira našu predanost partnerima i saveznicima u regionu i nastavak naše borbe za eliminaciju ISIS-a i njihovog uticaja u regionu", rekao je.

Eskadroni borbenih aviona izveli su letove nad Sirijom iz istočnog Meditarana 3. maja, saopštila je Mornarica.

Najnovija borbena grupa, koja operiše u Šestoj floti, predvođena je nosačem aviona USS Džordž H.V. Buš i poslednja je izvela borbene operacije iz istočnog Sredozemnog mora jula 2017.

Američki mornari proveravaju borbeni avion F-18, koji se priprema da poleti sa nosača aviona USS Hari Truman u istočnom Sredozemnom moru, 4. maja 2018.
Američki mornari proveravaju borbeni avion F-18, koji se priprema da poleti sa nosača aviona USS Hari Truman u istočnom Sredozemnom moru, 4. maja 2018.

Truman je u mogućnosti da nosi 90 aviona, uključujući letelice F-18 Super Hornet. Trenutno ima "oko 60" aviona na brodu, rekao je oficir na Trumanu Stiven Đunedi.

Nekoliko borbenih aviona katapultirano se u nizu u petak i subotu sa Trumanove rampe i vinulo se u nebo, rekao je jedan svedok za Rojters.

Borbena grupa obuhvata krstaricu USS Normandi i razarače Arlig Bruk, Faragut, Forest Šerman i Balkelej.

"Naš fundamentalni posao, kroz naše prisustvo, jeste da podignemo bezbednost i stabilnost ovde, u ovom delu sveta", rekao je Diena.

Nosač aviona klase Nimic bio je centar američke mornaričke borbene grupe protiv Islamske države 2016. Vratio se u svoju matičnu bazu u Norfolku, Virdžinija, nakon osmomesečnog angažmana.

Zvaničnici na brodu nisu želeli da kažu koliko dugo bi prema očekivanjima trebalo da traje ovaj angažman.

"Bićemo ovde sve dok nas trebaju i pomerićemo se dalje kad budu odlučili da treba da idemo negde drugde", rekao je komandant udarne grupe, kontraadmiral Džin Blek.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska učestvovale su u sirijskom konfliktu, naoružavajući pobunjenike, bombardujući borce Islamske države i raspoređujući trupe na zemlji kako bi se borile protiv te terorističke grupe.

Lovac F-18 priprema se da poleti sa piste nosača aviona USS Hari Truman, u istočnom Sredozemnom moru, 4. maja 2018.
Lovac F-18 priprema se da poleti sa piste nosača aviona USS Hari Truman, u istočnom Sredozemnom moru, 4. maja 2018.

Aprilska intervencija bila je najveća koju su zapadne zemlje izvele protiv predsednika Bašara al Asada i njegove saveznice Rusije. Zemlje su saopštile da su udari bili ograničeni na sirijska postrojenja za hemijsko oružuje i da nisu za cilj imali rušenje Asada, niti mešanje u građanski rat.

U petak, američka mornarica saopštila je da ponovo uspostavlja Drugu flotu, odgovornu za severni Atlantski okean, usled povišenih tenzija između Vašingtona i Moskve.

Upitan da prokomentariše odnose sa ruskom mornaricom u Mediteranu, Diena je rekao: "Imali smo više interakcija do sada sa Rusima širom Mediterana.

"Bio sam umešan u doslovce svaku od njih i svaka od njih bila je profesionalna, bila je učtiva i bila je u skladu sa međunarodnim pravaom".

XS
SM
MD
LG