Linkovi

Rouds: Dobar napredak Crne Gore


Ben Rouds, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame

Savetnik predsednika Baraka Obame rekao je da je samit u Velsu prilika da se proceni učinak svih aspiranata i da se od Crne Gore očekuje da nastavi da napreduje i u budućnosti

Septembarski samit NATO-a u Velsu prilika je da se razmotri napredak svih zemalja aspiranata na putu ka članstvu u alijansi, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Baraka Obame, Ben Rouds.

Rouds je na jučerašnjem brifingu u Vašingtonu ocjenio da je Crna Gora postigla dobar napredak i da se očekuje da će to biti slučaj i u budućnosti.

Države poput Gruzije i Crne Gore postižu dobar napredak u pogledu svojih planova. Stoga je predstojeći samit prilika za alijansu da sa različitim zemljama, uključujući Crnu Goru, Gruziju i druge aspirante, procijeni napredak koji su postigle, u saradnji sa NATO-om, u pronalaženju načina za dalje jačanje odnosa sa alijansom i utvrđivanju puta ka članstvu u NATO. Želimo da ohrabrimo zemlje da ostanu na tom putu i njihovi građani, vojske i vlade će na kraju morati da preduzmu neophodne korake da okončaju proces Akcionih planova za članstvo i njihova javnost će morati da donese odluku o pristupanju alijansi. Znači, proces saradnje je u toku. U Crnoj Gori je poslednjih mjeseci i godina zabilježen dobar napredak i očekujemo da će to biti slučaj i u budućnosti.”

Rouds je naglasio i da politika otvorenih vrata NATO obuhvata jasan i dug proces kroz koji sve zemlje moraju da prođu da bi postale članice.

“U trenutku kada zemlje mogu da pokažu da su u potpunosti prošle kroz taj proces, da su dobar kandidat za članstvo i da imaju javnu podršku za taj korak, onda alijansa zbog politike otvorenih varta ima obavezu da to ozbiljno razmotri. Za to je međutim potrebno vrijeme. Postoji razlog zašto je NATO najbolji i najači savez u istoriji, a to je veoma visok standard za članstvo, uz koje idu veoma čvrste obaveze. Zbog toga je prirodno da postoji duži period tokom kojeg zemlje rade na ovim pitanjima.”

XS
SM
MD
LG