Linkovi

Uspešan let nove letelice NASA-e


Nova svemirska letelica NASA-e - Orion, uspešno se spustila danas posle probnog leta u Tihi okean nedaleko od obale Bahe Kalifornija, što predstavlja ogroman korak u svemirskom istraživanju jer se planira da se u Orionu astronauti u budućnosti prevoze do Marsa.

Svemirska letelica bez ljudske posade napravila je dva kruga oko Zemlje, kao što je i planirano, na visini 14 puta većoj od mesta gde se nalazi Međunarodna svemirska stanica. Posle leta koji je trajao 4 i po sata, Orion je ponovo ušao u Zemljinu atmosferu brzinom od 32 hiljade kilometara na sat, a pred sletanje je usporena uz pomoć tri crveno-belih padobrana. NASA je saopštila da su vremenski uslovi bili savršeni za povratak Oriona kući.

Svemirska letelica budućnosti lansirana je rano jutros po lokalnom vremenu iz Kejp Kanaverala u Floridi, pošto je poletanje juče odloženo na 24 sata zbog problema sa neispravnim instrumentima, brzinom vetra i broda koji je zalutao u zabranjenu zonu blizu obale.

NASA navodi da Orion neće prevoziti ljude bar do 2021. Ali kada bude prošla sve testove, u novu letelicu će moći da stane 4 do 6 astronauta koji će krenuti u misije ispitivanja dalekog svemira što podrazumeva odlazak na Mesec, na asteroide i Mars.

Američka svemirska agencija takođe radi na izgradnji nove rakete, nazvane Space Launch System, koja bi trebalo da nosi Orion.

Od poslednjeg leta šatla 2011. godine američki astronauti su se do Međunarodne svemirske stanice prevozili u ruskim letelicama Sojuz. NASA je potpisala ugovor sa dve privatne kompanije, Boingom i Spejseksom koje bi trebalo da počnu sa prevozom astronauta 2017. godine.

XS
SM
MD
LG