Linkovi

Džozef: CG zaslužila članstvo u NATO


Nedavni događaji samo naglašavaju potrebu hitnog okončanja tog procesa, kaže za Glas Amerike analitičar Edvard Džozef, dok Robert Hend iz Helsinške komisije smatra da Rusija ne može da zustavi eventualno članstvo CG

Uz napomenu da je teško dokazati direktnu rusku ulogu u protestima u Crnoj Gori, Džozef ističe da je u interesu Moskve da prikaže Crnu Goru kao nestabilnu zemlju. Da Rusija vjerovatno pokušava da utiče na stav pojedinih članice Alijanse u pogledu proširenja, smatra i savjetnik u Helsinškoj komisiji Robert Hend.

U Sjedinjenim Državama, situacija u Crnoj Gori uglavnom se posmatra u kontekstu NATO integracije. Za Edvarda Džozefa, iz Instituta za aktuelna svetska pitanja, postoje dva moguća scenarija .

“Jedan je da bi sa takvom vrstom nestabilnosti, pojedini mogli da kažu da Crna Gora nije spremna, da je riječ o nestabilnoj i podijeljenoj zemlji. S druge strane, neki smatraju da upravo to naglašava potrebu hitnog čvrstog povezivanja Crne Gore sa zapadom, NATO savezom prije nego što stvari krenu u pogrešnom smjeru i otvori se prostor za Rusiju da pokuša da destabilizuje i poremeti zapadnu orjentaciju Crne Gore.”

Džozef se nada da će u decembru, kada se bude odlučivalo o pozivnici, prevladati drugo mišljenje. U Vašingtonu postoji zabrinutost u pogledu toga do koje mjere Rusija u stvari ohrabruje ili čak pomaže u podsticanju određenih sukoba u Crnoj Gori, kaže Robert Hend, savjetnik u Helsinškoj komisiji američkog Kongresa, uz napomenu da nema konkretne dokaze o direktnoj umiješanosti Moskve.

„Što se tiče mjere u kojoj Rusija podržava proteste u Crnoj Gori, to ne radi toliko zbog toga da bi poslala poruku crnogorskoj vladi odnosno pokušala da je natjera da promijeni mišljenje, već vjerovatno pokušava da učini pojedine NATO saveznike malo zabrinutim u pogledu pitanje proširenja. Možda ima nekih saveznika koji nisu odlučni po tom pitanju, ali ja smatram da sada ne treba biti neodlučan već zauzeti čvrst stav i jasno staviti do znanja da takve igre neće biti uspješne.“

Kongres i američka vlada žele da Crna Gora nastavi da napreduje ka NATO-u i Evropskoj uniji, ali i kada je riječ o demokratizaciji, vladavini prava i ukupnom prosperitetu, poručuje Hend.

„Ako crnogorska vlada ostane na svom putu, a NATO savez odluči da uputi pozivnicu u decembru, ne vidim šta Rusija može da uradi da to zaustavi. Crna Gora ima pravo da bira svoje saveze“.

Crna Gora je, kako ocjenjuje Edvard Džozef, ispunjavanjem kriterijuma zaslužila članstvo u Alijansi koje bi bilo pozitivno za cjelokupni region.

Čvrsto je orjentisana ka Zapadu i nije pokazala kolebanje poput Srbije nakon izbijanja sukoba Rusije i zapada zbog Ukrajine. Nije pokušavala da ide u oba smjera, prema Evropskoj uniji, ali bez uvođenja sankcija. Zbog toga mislim da je Crna Gora zaslužila članstvo u NATO-u i više nego ikada je važno da se taj proces okonča.”

Naši sagovornici smatraju da eventualna ruska uloga ne oslobađa crnogorsku vladu odgovornosti da razmotri iznesene kritike.

Jasno je da je interes Rusije da spriječi članstvo Crne Gore u NATO. Istovremeno to ne znači da pojedini demonstranti nemaju legitimne pritužbe, koje bi vlada trebalo da razmotri na otvoren način. To je dio demokratije i iznad svega vlada odgovara građanima", ističe Džozef.

Bez obzira na motivaciju, vlada je i dalje obavezna da odgovori, da bude uzdržana, da dozvoli slobodu izražavanja i da osigura da se zakoni poštuju", naglašava Hend.

Robert Hend zaključuje da bi svi trebalo da se zalažu za dijalog, ako on može da dovede do rešenja aktuelne situacije u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG