Linkovi

Analitičari: Ruska uloga u protestima očigledna


Policija obezbeđuje proteste u Podgorici
Policija obezbeđuje proteste u Podgorici

Jasnija i sve izvjesnija budućnost Crne Gore u NATO-u i evroatlantskoj zajednici povod je za rusku ulogu u aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, smatraju vašingtonski analitičari,

Analitičari za Glas Amerike ističu kako su u svakom demokratskom društvu sloboda izražavanja i pravo na mirne proteste - nesporni.

Američki Državni sekretarijat je u kratkoj reakciji na aktuelnu situaciju u Crnoj Gori ponovio poziv na uzdržanost i poštovanje zakona. Portparol, Mark Toner, rekao je i da Crna Gora sama odlučuje o svojoj budućnosti:

"Kao suverena država, ona je slobodna da odlučuje i traži članstvo u NATO, ako ga želi. NATO je odbrambena alijansa i zemlje Balkana jesu i ostaće slobodne da odlučuju o svojim savezima."

Mirni protesti, rasprave i iznošenje različitih stavova dio su normalnog dijaloga u demokratskim društvima. U Crnoj Gori su, međutim, očigledni i spoljni uticaji, kaže za Glas Amerike izvršni direktor Atlantskog savjeta Dejmon Vilson.

“Svjedoci smo da u Crnoj Gori već duže vrijeme postoje glasovi, snage, spoljni uticaji i izvori finansiranja riješeni da pokušaju da poremete crnogorski put ka evroatlantskim institucijama. Nešto od toga se, možda ukrstilo u onome što se događa danas. Međutim, realnost je da su budućnost Crne Gore u NATO-u i put ka Evropskoj uniji sve jasniji i sigurniji, zbog čega se zaoštravaju stavovi pojedinih koji se tome protive.”

Analitičar Danijel Server smatra da je u protestima u Crnoj Gori ruska uloga očigledna. Moskva pokušava da uradi ono što misli da je Amerika uradila u Ukrajini ili u Beogradu, kaže Server.

“Nema sumnje da je Rusija umiješana u ovo. Moskva je veoma nezadovoljna što je Crna Gora, po svemu sudeći, blizu dobijanja pozivnice da se pridruži NATO-u i željela bi to da spriječi. I radi što može da podstakne one koji ne žele članstvo u NATO-u da protestuju, čak i na nasilan i nelegalan način. To je nažalost, ono što se može očekivati od Moskve”.

Dejmon Vilson takođe podsjeća na nedavnu izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da će širenje NATO-a na prostor Zapadnog Balkana Kremlj smatrati provokacijom.

“To je bila neuobičajna poruka, ali u skladu sa politikom Kremlja, agresivnijim zastupanjem interesa i iskreno remetilačkom ulogom. Zbog toga je velika pažnja usmjerena na dobro finansiranu anti-NATO kampanju u Crnoj Gori i otkrivanje porijekla tog novca je - po mom mišljenju - važno pitanje koje bi crnogorski novinari trebalo da istraže. Iz jezika zvaničnih ruskih portparola i njihovih medija jasno je da su spremni da budu remetilački faktor, dok Crna Gora pravi završne korake ka članstvu u NATO-u.”

Moskva će pokušati da destabilizuje Crnu Goru i da policiju dovede u iskušenje da pribjegne prekomjernoj upotrebi sile, upozorava Danijel Server.

“Međutim, ako policija u Crnoj Gori bude uzdržana, a demonstranti pokušaju da isprovociraju nasilje, to bi moglo doprinijeti povećanju podrške članstvu u NATO-u. Ono što Rusi rade može da bude kontraproduktivno, ako crnogorska vlast reaguje na pravi način. Uzdržanošću, bez prekomjerne upotrebe sile, ali uz jasnu poruku da će održavati zakon i red i pobrinuti se da ljudi odgovaraju, ako budu kršili zakon.”

Dejmon Vilson smatra da je važno da se u Crnoj Gori vodi otvorena debata o budućnosti zemlje, da je medijska scena dinamična i da postoji prostor za civilno društvo i raspravu u parlamentu. Pitanje članstva u NATO-u, pa i Evropskoj uniji nema veze sa jednom političkom strankom , jer je riječ o trajnom savezu, ističe izvršni direktor Atlantskog savjeta.

“NATO je prepoznao da Crna Gora ima izuzetno konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, da održava dobre odnose sa susjedima, da se usredsredila na regionalnu bezbjednost i stabilnost I na saradnju po pitanjima koja su važna za Alijansu i druge saveze. Lideri NATO-a prepoznaju da je to ispravna stvar ne samo za Crnu Goru, već i da je pravi signal Zapadnom Balkanu da je njegova budućnost u evropskim institucijama - Srbiji koja ima te aspiracije i spoljašnjem svijetu koji dovodi u pitanje kapacitete NATO-a da nastavi sa politikom otvorenih vrata. Mislim da će se ministri u decembru držati tog kursa.”

Uz ocjenu da je podrška javnosti najveći problem Crne Gore kada je riječ o pristupanju Alijansi, Danijel Server kaže da će aktuelna situacija uticati na proces integracija samo ako vlada bude vukla pogrešne poteze.

XS
SM
MD
LG