Linkovi

Nagrada crnogorskoj kampanji "Budi odgovoran"


Vuk Vujnović, koordinator kampanje "Budi odgovoran"
Vuk Vujnović, koordinator kampanje "Budi odgovoran"

Nacionalno udruženje vladinih službenika za komunikacije Sjedinjenih Država (NAGC) dodijelilo je cnogorskoj kampanji "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0 odsto" prvu nagradu u kategoriji mobilnih komunikacija na godišnjem takmičenju "Blue Pencil & Gold Screen Awards".

Projekat, u okviru kojeg je Vlada Crne Gore u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Podgorici, UNDP-ijem i Britanskom ambasadom angažovala građane u borbi protiv sive ekonomije, prvi je iz Evrope koji je dobio nagradu ovog udruženja. Koordinator crnogorske kampanje Vuk Vujnović za Glas Amerike kaže da je riječ o veoma značajnom priznanju za crnogorski projekat:

“Mislim da je on interesantan primer kako javne institucije, u ovom slučaju Vlada Crne Gore, mogu konstruktivno da sarađuju sa civilnim sektorom i međunarodnim partnerima i objedine u stvari sve resurse koji u stvari trenutno postoje u crnogorskom društvu i angažuje građane u borbi sa jednom negativnom pojavom kakva je siva ekonomija.”

Crnogorska vlada je u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Podgorici, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i Britanskom ambasadom, građanima omogućila da putem mobilne aplikacije prijave nelegalne aktivnosti. Od pokretanja kampanje, sredinom decembra prošle godine, podneseno je najmanje 1500 prijava. Polovina od više od pola miliona eura prikupljenih na osnovu kazni izdvojena je za pet projekata, koje su izabrali građani.


“Ova kampanja je bila daleko najbolji primjer angažovanja javnosti. Ona pokazuje kako vlada treba da sarađuje sa građanima. Omogućila je građanima da učestvuju u kreiranju vladine politike, što se ne događa često kod većine vlada. To je međutim način na koji ljudi žele da komuniciraju sa svojim vladama i ova kampanja je savršeni primjer toga,” kaže Džon Veriko, predsednik Nacionalnog udruženja vladinih službenika za komunikacije.

Za crnogorsku kampanju, američko udruženje saznalo je putem partnerstva sa Udruženjem službenika za komunikacije u javnom sektoru iz jugoistočne Evrope, čiji je Vuk Vujnović generalni sekretar. Nagrađena je u konkurenciji projekata američke federalne, državne i lokalne adminsitracije.

“Ovo je prvi evropski projekat koji je dobio nagradu Nacionalnog udruženja vladinih službenika za komunikacije u bilo kojoj kategoriji. Ponosni smo na Crnu Gori i cijelu kampanju,” kaže Veriko.

“Nekako se podrazumjeva da je dužnost javnih institucija da uspješno komuniciraju sa javnošću i da nađu način ne samo da promovišu javne politike, već da uključe građane u donošenje odluka. Lično meni i timu koga predstavljam je ovo zaista velika satisfakcija i naglasio bih da ovu nagradu naravno dijelimo sa našim partnerima sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, iz UNDP-ija i Britanske ambasade u Podogrici,” ističe Vujnović.

Nacionalno udruženje vladinih službenika za komunikacije je jedina nacionalna profesionalna mreža službenika na federalnom, državnom i lokalnom nivou u Sjedinjenim Državama. Poslednjih godina, asocijacija se proširila i na Kanadu i Afriku, dok je Vuk Vujnović prvi član iz Evrope.
XS
SM
MD
LG