Linkovi

Bajden i Lukšić: Snažni bilateralni odnosi


Bajden i Lukšić: Snažni bilateralni odnosi
Bajden i Lukšić: Snažni bilateralni odnosi

U Vašington je doputovao predsednik Crnogorske vlade Igor Lukšić, u zvaničnu posetu na poziv potpredsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena. Lukšić je sa Bajdenom razgovara u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući.

Potpredsednik SAD i crnogorski premijer razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa u okviru "snažnih bilateralnih odnosa", saopšteno je iz Bajdenovog kabineta. Kako se navodi, potpredsednik Bajden je potvrdio američku podršku evropskim i NATO aspiracijama Crne Gore i pohvalio napredak koji je Crna Gora načinila na tom putu. Bajden je istakao da SAD žele da vide nastavak političkih i ekonomskih reformi u Crnoj Gori koje će obezbediti dobru upravu i vladavinu zakona, što će zemlju približiti ostvarenju cilja njenog naroda - prosperitetnoj i demokratskoj evropskoj državi.

Potpredsednik Bajden takodje je izrazio zahvalnost zbog doprinosa Crne Gore misiji ISAF u Avganistanu, i njenom učešću, zajedno sa SAD i drugim zemljama, u Partnerstvu otvorenih vlada, koje se zalaže sa unapredjenje transparentnosti i odgovornosti vlada širom sveta, saopšteno je iz Bele kuće.

Nakon razgovora, Lukšić je rekao da je Bajden još jednom pružio podršku Crnoj Gori.

"Mislim da smo potpredsjednik Bajden i ja imali vrlo uspešan razgovor na temu naših bilateralnih odnosa i to je bila još jedna prilika da on zaista iskaže punu podršku procesima u Crnoj Gori, smatrajući da je veoma puno napravljeno u prethodnom periodu i da, u iščekivanju pozitivnih vijesti za koje se nadam da će sjutra doći iz Brisela, su još jedna potvrda koliko se napora ulaže da bi Crna Gora završila svoj tranzicioni put ka članstvu u EU i NATO-u.

Ja sam iskoristio priliku da istaknem da je ovo samo pola puta, da je u prethodnom periodu pokazano da Crna Gora može da se nosi sa svim problemima sa kojima se suočavaju sva društva, i da to naravno nikako ne znači da smo mi ostavili sva ta pitanja po strani. Naprotiv, to samo znači da ulazimo u vrlo zahtjevnu fazu koja će se prije svega ticati dosledne implementacije zakonodavstva koje smo usvojili, dalje izgradnje jednog transparentnog, modernog sistema i koja se tiče daljih napora da unapredimo ekonomski sistem.

Ono što je bila jedna od nosećih tema jeste saradnja u oblasti bezbjednosti jer pored EU kao napora koje SAD izuzetno podržavaju, dobijamo podršku i članstvu u NATO-u za koje smatramo da je ključno za puno oblikovanje demokratskog društva u Crnoj Gori, i NATO u Crnoj Gori, a NATO je i dalje garant stabilnosti i bezbjednosti u našem regionu. Tako da će se naša posvećenost reformi odbrambenog sistema, učešću u mirovnim misijima i naši napori da do kraja objektivno pomognemo gradjanima da sagledaju sve benefite bezbjednosne integracije nastaviti sa nadom da u budućem preiodu dobijemo dobre signale i kada je NATO u pitanju, a nadam se da ta budućnost neće biti tako daleko jer mi se čini da su ta dva procesa, evropski i atlantski, kompatibilni procesi koji u suštini dele značajne vrednosti", naveo je Lukšić.

Crnogorski premijer u Stejt Departmentu je razgovarao sa državnom sekretarkom Hilari Klinton, koja je nakon sastanka kazala da su Sjedinjene Države veoma zadovoljne zbog napretka koji Crna Gora postiže u pogledu niza pitanja. Takođe smo veoma zadovoljni zbog napretka Crne Gore prema partnerstvu u evro-atlantskoj zajednici i nastavćemo da podržavamo sve reforme i napore koje premijer i njegova vlada ulažu, naglasila je državna sekretarka.

Crnogorski premijer se takodje sastao sa zvaničnicima u Pentagonu sa kojima je razgovarao o učešću Crne Gore u misiji u Avganistanu i njenoj spremnosti da pomogne kada je reč o situaciji u severnoj Africi. O aktuelnim ekonomskim kretanjima u svetu i saradnji sa Crne Gore sa međunarodnim finansijskim institucijama, premijer Lukšić je razgovarao sa predsednikom Svetske banke, Robertom Zelikom i izvršnom direktorkom MMF-a Kristin Lagard.

XS
SM
MD
LG