Linkovi

Revolucija u američkom načinu ratovanja


Obamina administracija je odlučila da bespilotne letelice budu centralni element nove vojne strategije

Bespilotne letelice su zapravo roboti na nebu, za koje neki kažu da revolucionišu način na koji Sjedinjene Države ratuju.

Ovo je jedno od – kako se procenjuje – deset hiljada bespilotnih vazdušnih vozila u vojnom arsenalu Sjedinjenih Država, pored nepoznatog broja u posedu Centralne obaveštajne agencije, među kojima je i ono kojim je nedavno ubijen Abu Jahja al-Libi, drugi po rangu vođa Al-kaide. Pakistan ne odobrava korišćenje bespilotnih letelica u svom vazdušnom prostoru. Međutim, sekretar za odbranu Lion Paneta ne nagoveštava da će Vašington prestati da ih koristi protiv terorista.

„Pakistancima smo jasno rekli da će Sjedinjene Države nastaviti da se brane od svih koji bi hteli da ih napadnu, i mi radimo upravo to, idemo protiv njihovog vođstva i to radimo efikasno.“

Bespilotnim letelicama se operiše relativno jeftino. Pogoci su precizni. I one ne nose rizik za pilote koji ih usmeravaju iz američkih baza udaljenih hiljade kilometara. U vreme smanjivanja budžeta i porasta zamora od rata u američkoj javnosti, Obamina administracija je odlučila da bespilotne letelice budu centralni element nove vojne strategije. Arhitekta i tvorac te strategije je Mišel Flurnoj, bivša zvaničnica američkog Sekretarijata za odbranu.

Celo područje bespilotnih sistema će tokom vremena da revolucioniše snagu. Mi smo još u prosecu razumevanja šta ti sistemi donose u pogledu novih načina delovanja, novih načina vojnog rada.“

Prema nekim svedočenjima, ta revolucija se događa sada. Zahvaljujući efikasnosti i malom formatu, bespilotne letelice brzo postaju izabrano oružje Obamine administracije za američke vojne i obaveštajne operacije.
Džon Brenan je glavni savetnik za kontraterorizam predsednika Obame.

„Teško je zamisliti oruđe koje bi više umanjilo opasnost za civile od letelice sa daljinsim upravljačem.“

Ipak, protivnici bespilotnih letelica tvrde da one nisu bezopasne i da se o pogibiji slučajnih posmatrača u Pakistanu i drugde uglavnom ne izveštava.
Medija Bendžamin strahuje da bi Amerikanci mogli da postanu neosetljivi na rat.

„Najveći moralni problem sa bespilotnim letelicama je to što potpuno pojednostavljuju ubijanje.“

Za američke lidere, naoružane bespilotne letelice su dokazale svoju vrednost i one su put u budućnost. Aktivisti traže moratorijum na njiohovo korišćenje - sve dok zakoni ne uhvate korak sa tehnologijom da bi je zadržali pod kontrolom.
XS
SM
MD
LG