Linkovi

Završnica predizborne kampanje u SAD


Finalna nastojanja pred srednjoročne izbore u SAD
Finalna nastojanja pred srednjoročne izbore u SAD

Kongresni izborni kandidati poslednji put se obraćaju biračima pred sutrašnje srednjoročne izbore u Americi. Od izbornog ishoda zavisi koja će stranka imati većinu u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa tokom poslednje dve godine mandata predsednika Baraka Obame.

Ovo su poslednji časovi za kandidate da ubede pristalice kao i neopredeljene da glasaju za njih. Mišel Nan, demokratska kandidatkinja za Senat iz države Džordžije kaže:

„Svakog podsećamo na to da njihov glas može da bude presudan na ovim izborima.“

Obe stranke angažovale su velika imena u izbornoj kampanji, bivši predsednički pretendenti Mit Romni i Džon Mekejn, agituju za republikansku stranu, a bivši predsednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton za demokratsku stranu.

Međutim, odsutan je predsednik Barak Obama, kojem opada popularnost i od kojeg su se distancirali neki demokratski kandidati koji ne stoje dobro. Pa ipak, predsednik se prošle nedelje pojavio na izbornom skupu u Mičigenu.

„Rećiću vam zašto morate da glasate. Zemlja je postigla stvarni napredak nakon najteže ekonomske krize u našem životu. Poslednje četiri i po godine, svedoci smo otvaranja više od 10 miliona novih radnih mesta. U poslednjih šest meseci, naša ekonomija je rasla brže nego u poslednjih više od deset godina.“

Politički analitičar Norm Ornstin.

„Barak Obama se nalazi u istoj situaciji kao bivši predsednik Džordž Buš pre šest godina. Bio je nepoželjan za mnoge kandidate, osim da prikuplja izborna sredstva. Ne žele da se pojavljuju sa predsednikom.“

Republkanci, s druge strane, rado vezuju izborne suparnike za predsednika. Kandidat za Senat Skot Braun iz države Nju Hempšir.

„Agenda Obame-Šahin je tu pred nama.“

Očekuje se da će republikanci zadržati kontrolu nad Predstavničkim domom, dok im je za osvajanje većine u Senatu potrebno da demokratama oduzmu šest mesta.

„Prilično je jasno da trend ide u prilog Republikanskoj stranci. Stranke koje ne kontrolišu Belu kuću obično dobro prođu na srednjoročnim izborima. Demokratama je ovog puta teško. Postoji mogućnost da zadrže većinu u Senatu. Međutim, republikanci to mogu da ostvare sa više kombinacija.“

Demokrate ističu da će njihova velika mobilizacija birača dokazati da ankete greše. Republikanci su, u međuvremenu, sve više uvereni da je pobeda njihova. Kao i uvek, poslednju reč imaće oni koji sutra budu izašli na izbore.

XS
SM
MD
LG