Linkovi

Mišel Obama u kampanji za kongresne izbore


Prva dama tokom govora na skupu u Milvokiju na kojem su se prikupljala sredstva za senatora Rasela Fajngolda
Prva dama tokom govora na skupu u Milvokiju na kojem su se prikupljala sredstva za senatora Rasela Fajngolda

Nešto manje od tri nedelje pred kongresne izbore u Sjedinjenim Državama, vladajuća Demokratska stranka, počela je da koristi svoje – kako neki kažu – tajno oružje u kampanji. Reč je o prvoj dami SAD Mišel Obama, koja posle dve godine ponovo aktivno učestvuje u pružanju podrške demokratskim kongresmenima i senatorima, koje uskoro očekuje reizbor.

Krenula je na put u okviru kampanje za demokrtske kandidate, ali od – kako sama sebe naziva - „glavnokomandujuće mame“ nećete čuti teške reči.

"Moja decu su u centru mog sveta, a moja nada u njihovu budućnost u srcu svega što radim i zato sam danas ovde", kaže Mišel Obama.

Prva dama traži stpljenje od glasača koji su želelei promenu.

"Mislim da su mnogi očekivali da će promena o kojoj smo pričali da se dogodi odjednom, istog trenutka kada Barak bude otvorio vrata. Istina je da će biti potrebno mnogo više vremena".

Birači u osam država čuće tu poruku u naredne tri nedelje. Danas u Koloradu, juče su to bili Ilinois i Viskonsin.

"Stalno slušam svoje sestre i druge ljude kako je osoba koju žele da upoznaju Mišel Obama", kaže senator iz Viskonsina Rasel Fajngold, koji je preskočio skup sa predsednikom ove jeseni.

Na pitanje da li je prva dama u ovom trenutku korisnija od predsednika, Fajngold kaže:

"Predsednik je broj jedan, ali je ona odmah tu uz njega".

Brojke međutim govore drugačije. Pozitivno mišljenje o Mišel Obama ima 68 odsto Amerikanaca, o predsedniku 50 procenata. Ankete ukazuju da je prva dama posebno popularna kod žena iz pregrađa.

"Veoma je realistična",
kaže Linda Fišer.

Ta popularnost se pretvara u novac za kampanju. Od ulaznica sa skupa na kojem učestvuje Prva dama može se prikupiti i do 400 hiljada dolara.

Učešće u kampanju omogućilo je Prvoj dami da proteklu noć prespava u prodičnoj kući u Čikagu, a dok je tamo planira da obavi i glasanje za predstojeće izbore.

XS
SM
MD
LG