Linkovi

Borba za glasove pred kongresne izbore


Demokratska senatorka Kej Hejgan i republikanski kandidat za senatora iz Severne Karoline Tom Tilis rukuju se pred TV debatu 7. oktobra 2014.
Demokratska senatorka Kej Hejgan i republikanski kandidat za senatora iz Severne Karoline Tom Tilis rukuju se pred TV debatu 7. oktobra 2014.

Srednjoročni kongresni izbori u Sjedinjenim Državama biće održani 4. novembra. Mnogi politički analitičari smatraju da republikanci imaju odlične šanse da osvoje većinu u Senatu, koji sada kontrolišu demokrate.

U slučaju da osvoje Senat, republikanci bi imali većinu u oba doma Kongresa što bi značajno uticalo na poslednje dve godine predsednikovanja Baraka Obame. Koja su pitanja koja će najviše motivisati birače da izadju na izbore? Novinar Glasa Amerike Džim Maloun potražio je odgovor na to pitanje u Severnoj Karolini, jednoj od država u kojima je ishod izbora veoma neizvestan.

U Severnoj Karolini ovo je sezona žetve. Dani su sve kraći i farmeri žure da uberu letinu. U gradu Vilson u toku je i druga vrsta žetve - potraga za biračima. Sveštenik Vilijam Barber, predsednik udruženja za prava Afroamerikanaca Severne Karoline (NAACP), predvodi akciju registrovanja birača

„Svi Amerikanci moraju da imaju pravo glasa – bez ograničenja, bez prepreka i bez negiranja.“

Barber se nada da će uspeti da mobiliše birače da glasaju za demokratsku senatorku Kej Hejgan, koja ima snažnog protivnika u republikancu Tomu Tilisu.

„Ovaj pokret je zasnovan na našim najdubljim moralnim uverenjima koja se baziraju na svetim knjigama mnogih vera, kao i na vrednostima našeg Ustava, kako bismo se suprotstavili ekstremnizmu koji bi želeo da Ameriku vrati nazad.“

Konzervativci se takodje spremaju za izbore, uključujući aktivistu pokreta Čajanka, Džoela Kiliona.

Liberalizam i progresivni pokret u klasičnom smislu, ako se vratimo čak u 1890-u kada je počela progresivna era – mislim da je to u stvari otrov koji je ušao u ovu zemlju i koji je stvorio ovu ogromnu birokratsku državu koja nam govori šta treba da radimo.“

Na pijaci u glavnom gradu Severne Karoline, Roliju birači zastaju dok kupuju povrće i domaće kolaće, da bi porazgovarali i o najvažnijim pitanjima na predstojećim izborima.

„Za mene je najvažnije obrazovanje. Smatram da deca treba da imaju šansu da steknu obrazovanje“, kaže gradjanka Karoline,

„Svetska pitanja poput Iraka. Takodje bezbednost zemlje je, mislim, veoma važno pitanje.“

„Ekonomija, nacionalna bezbednost - to su dve najvažnije stvari.“

Doseljavanje ljudi iz drugih delova Amerike – sa severa i srednjeg zapada promenilo je tradicionalni politički profil Severne Karoline, kaže analitičar Džon Dejvis.

„To je dovelo do promena - postali smo jedna od ključnih država u kojoj su politička opredeljenja mnogo više izbalanasitrana i umerena u poredjenju sa tipičnom konzervativnom državom od pre 30 godina.“

Proteklih godina Severna Karolina je postala veoma značajna naročito u pogledu ishoda predsedničkih izbora. Barak Obama je pobedio ovde 2008, ali ga je pre dve godine porazio Mit Romni. To garantuje da će Severna Karolina biti u fokusu i na sledećim predsedničkim izborima 2016-e.

XS
SM
MD
LG