Linkovi

Šire se antiamerički protesti


U Kairu su danas nastavljene antiameričke demonstracije u kojima je policija upotrebljavala suzavac
U Kairu su danas nastavljene antiameričke demonstracije u kojima je policija upotrebljavala suzavac

Širom muslimanskog sveta već četvrti dan traju demonstracije izazvane amaterskim antiislamskim video filmom, snimljenim u Americi

Novi protesti izbili su u većinski muslimanskim zemljama - od Tunisa preko Egipta, Sudana, Jemena i Libana širi se gnev zbog ani-islamskog videa postavljenog na internet.

Najnovije demonstracije počele su u prestonici Tunisa, gde su policajci upotrebili suzavac protiv mase koja ih je zasula kamenicama. Neki od demonstranata uspeli su da preskoče zid kojim je okružena američka ambasada.

Nasilje se proširilo i na Sudan, gde se - prema tvrdnjama očevidaca - policija sukobila sa hiljadama demonstranata, koji su se uputili prema američkoj ambasadi u Kartumu. Prema nekoliko izvora najmanje jedna osoba je poginula u sukobu ispred američke ambasade. Takođe, učesnici protesta, krenuli su i ka ambasadi Velike Britanije, a uspeli su i da se probiju u zgradu ambasade Nemačke, gde su podmetnuli požar i istakli crnu islamsku zastavu.

Četvrtog dana protesta zbog videa u kojem se vređaju islam i prorok Muhamed, amaterski film snimljen u SAD bio je tema razgovora posle današnjih molitvi na Bliskom istoku, južnoj i istočnoj Aziji i Africi.

Mnogi demonstranti ustremili su se na ambasade zemalja za koje misle da nisu učinile dovoljno da spreče da film uopšte bude snimljen. Jedna žrtva zabeležna je i u Libanu, gde je povređeno 25 osoba.

Američke i druge strane misije pojačale su obezbeđenje posle nasilnih napada koji su počeli u utorak.

Možda najveći protest danas održan je u Kairu, gde je policija sačekala demonstrante u blizini američke ambasade i upotrebila suzavac.

Obama odao počast američkim diplomatama


U međuvremenu, u vojnoj bazi Endrjus nedaleko od prestonice Vašingtona, predsednik Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton odali su počast četvorici Amerikanaca ubijenih u Bengaziju, čija su tela danas dopremljena u SAD. I

zmeđu ostalog, američki predsednik je poručio da su četvorica diplomata dali svoj život u "službi svih nas" i da njihova "žrtva nikad neće biti zaboravljena".
XS
SM
MD
LG