Linkovi

Bunt na Bliskom istoku i spoljna politika SAD


Bunt na Bliskom istoku i spoljna politika SAD
Bunt na Bliskom istoku i spoljna politika SAD

Novi anti-vladini protesti izbijaju širom Bliskog istoka, posle masovnih demonstracija i smene vlasti u Egiptu. Takva situacija predstavlja i nove mogućnosti, i nove prepreke za američku spoljnu politiku u regionu.

Jedna zemlja, zahtev jednog naroda za promenama… Američka vlada u početku je oprezno reagovala na egipatske proteste – sve dok, na kraju, predsednik Obama nije jasno stavio na znanje da podržava novu vladu.

Egipatski narod je progovorio, i njegov glas se čuo“, izjavio je američki predsednik.

Čuo se i glas drugih – širom Bliskog istoka. Obamina administracija sada treba da odluči kako da reaguje, i koga da podrži.

U Bahreinu, specijalna policija prekinula je proteste koji su u početku bili mirni, i u prva dva dana ubila dvoje demonstranata. U Jemenu je došlo do sukoba izmedju učesnika studentskog protesta, vladinih pristalica i policije. Demonstranti traže ostavku predsednika Ali Abdulaha Saleha, koji je već obećao da se neće ponovo kandidovati. Demonstranti u Libiji traže smenu Moamera el Gadafija, koji njihovom zemljom vlada već 42 godine.

Policija je prebijala demonstrante koji su izašli na ulice Teherana. U pitanju su najveće demonstracije u toj zemlji od spornog izbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. Nasilje iranske policije osudio je predsednik Obama.

Ironija je što se iranski režim pretvara da slavi dogadjaje u Egiptu kada zapravo postupa potpuno suprotno tim dogadjajima, pucajući i prebijajući one koji pokušavaju da na miran način izraze svoje stavove.“

Džejms Filips, Fondacija Heritidž
Džejms Filips, Fondacija Heritidž

Džejms Filips iz Fondacije Heritidž kaže da bi predsednik trebalo da ode korak dalje.

SAD bi trebalo da nastave da vrše maksimalan pritisak na režim, i pokušaju da izazovu razdor izmedju režima i naroda, a jedan od načina je pojačavanje sankcija u Ujedinjenim nacijama…“

Medjutim, američka politika na Bliskom istoku različitim zemljama postavlja različite zahteve. Državna sekretarka Hilari Klinton dala je intervju TV mreži Al-Hura, koju finansira američka vlada.

Našim prijateljima upućujemo veoma doslednu poruku – promene su neophodne.“

Džejms Zogbi iz Arapsko-američkog instituta kaže da zbog toga američka politika deluje neizbalansirano.

Vlade koje su trenutno u nevolji su upravo one koje su nas podržavale, i na čijoj smo podršci insistirali dok smo ostvarivali ciljeve koji su bili izuzetno nepopularni u samoj Americi. Zato je nedolično prosto promeniti stranu u ovom trenutku.

Džejms Zogbi, Arapsko-američki institut
Džejms Zogbi, Arapsko-američki institut

Zogbi kaže da je rezultat takve politike da se narodi u tim zemljama ljute na SAD što podržavaju autokratske režime, a vladari ljute na SAD što podržavaju demonstrante kada protesti dobiju na zamahu.

Zogbi takodje kaže da SAD gube kredibilitet u arapskom svetu pošto ne kritikuju Izrael i ne rade na unapredjenju mirovnog procesa.

„Trebalo bi da u UN-u glasamo za, a ne protiv rezolucija o jevrejskim naseljima i da iza toga stanemo koristeći sav svoj politički uticaj.“

Američka spoljna politika i podrška Izraelu su uvek deo jednačine na Bliskom istoku.

Obamina administracija kaže da će, kada dodje do promena u regionu, demonstranti svoju energiju usmeriti ka novim mogućnostima, umesto što izlivaju negativne emocije prema SAD i Izraelu. U ovom trenutku, medjutim, nove mogućnosti su upravo ono što daje motivaciju demonstrantima.


XS
SM
MD
LG