Linkovi

Vašingtonska radnja za uzgajivače marihuane


Radnici završavaju radove na fasadi prodavnice Vi Grou, u severoistočnom delu Vašingtona. Radnja je otvorena 6. aprila 2012.
Radnici završavaju radove na fasadi prodavnice Vi Grou, u severoistočnom delu Vašingtona. Radnja je otvorena 6. aprila 2012.

Samo nekoliko kilometara od zgrade Kapitola i sedišta američke vlade, prva američka kompanija za prodaju opreme namenjene uzgajivanju marihuane, otvorila je još jednu prodavnicu. Otvaranje „Vi Groua“ (weGrow) u Vašingtonu poklapa se sa prvim koracima gradskih vlasti da primeni zakon, kojim je dozvoljeno korišćenje marihuane u lečenju određenih medicinskih problema. Međutim, upotreba marihuane u medicinske svrhe, dovela je do velike bitke između 16 saveznih država u kojima je usvojen takav zakon, i federalnih agencija koje se bore protiv marihuane.

Uz lopatu punu zemlje za sadnju, „Vi Grou“ je ceremonijalno zasadila korenje za prvu prodavnicu koja će snabdevati uzgajivače marihuane u Vašingtonu. Vlasnik radnje Aleks Vong odlučio je da je otvori kada je video patnju svoje majke, dok je prolazila kroz tretman protiv raka. On misli da je marihuana mogla da joj olakša neke od sporednih efekata.

Moja majka umrla je od raka pre oko sedam godina, a ja sam video svu bol i patnju kroz koje je prošla. Nije mogla da jede, da uzima morfijum. Zašto je morala da prođe kroz toliki fizički bol?“

U prodavnicama u Kaliforniji, Arizoni i Vašingtonu, „Vi Grou“ prodaje alat, đubriva i sisteme za rast, kako bi se uzgajanje marihuane postalo uobičajena stvar. Pojedini stručnjaci za tržište predviđaju da će uzgajanje marihuane u medicinske svrhe pretvoriti u industriju vrednu 9 milijardi dolara u narednih pet godina. Dar Man je osnivač i direktor „Vi Groua“.

Tokom narednih nekoliko meseci proširićemo se u Arizoni i Kaliforniji, a otvorićemo i nove prodavnice u Delaveru, Nju Džersiju i državi Vašington“.

„Vi Grou“ ne prodaje marihuanu, njeno seme ili bilo kakav pribor za njenu obradu. Federalni zakon zabranjuje uzgajanje, prodaju ili upotrebu marihuane. Ali 16 saveznih država i Okrug Kolumbija usvojili su zakon koji dozvoljava njenu upotrebu za određene probleme, kao što su uznemirenost, bolovi u leđima, kao i sporedni efekti lekova protiv side i raka. Penzionisani analitičar CIA-e Dik Kenedi doveo je svog psa na otvaranje prodavnice, u znak podrške pozivima da se ukine federalna zabrana marihuane.

Bilo je veoma jasno pre 40 godina da je to manje ozbiljna droga nego što su alkohol i duvan. Zato njena zabrana nije baš adekvatna javna politika“.

Međutim, federalni službenici počeli su da se obračuvanaju sa uzgajivačima. Nedavno su izvršili raciju na Univerzitetu Ouksterdam u Ouklendu u Kaliforniji, školi za trgovinu marihuanom i medicinsku distribuciju. A nekoliko saveznih država i grad Vašington odložili su programe distribucije zbog straha od federalnog gonjenja.

Stiv Foks je iz Nacionalnog udruženja proizvođača kanabisa u Vašingtonu.

Nadamo se da će dugoročni trend ipak biti prepuštanje državama da one same regulišu medicinsku marihuanu ili marihuaanu za odrasle, u bilo kom smislu za koji smatraju da je prikladan za njihove stanovnike“.

Zakonodavci iz pet država uputili su pismo federalnoj vladi u kojem od nje zahtevaju da prestane sa napadima na medicinsku marihuanu. Uprkos kontroverzi, „Vi Grou“ vidi sve veće tržište za svoje proizvode i planira da se i dalje proširuje.

XS
SM
MD
LG