Linkovi

Napadač pucao na članicu Kongresa


Gabrijela Gifords u društvu predsednika Predstavničkog doma Džona Bejnera prilikom polaganja zakletve pred početak rada novog Kongresa, 5. janaura 2011.

Članica američkog Predstavničkog doma Gabrijela Gifords pogođena je u glavu hicem iz vatrenog oružja i nalazi se u kritičnom stanju.

Ona je jedna od 18 osoba koje su povređene na javnom skupu u gradu Tusonu u državi Arizona,na jugozapadu SAD. Načelnik odseka za hirurgiju u bolnici Univerziteta Arizona, gde je Gifords odvedena, dr Piter Ri, izjavio je da je demokratska članica Predstavničkog doma podvrgnuta operaciji i da je u kritičnom stanju, ali da je optuimista u pogledu njenog opravka.

Predsednik Barak Obama nazvao je pucnjavu "neopisivom tragedijom", dok je predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner izjavio da je zgrožen napadom, koji je okarakterisao kao "bezosećajan".

Četrdesetogodišnja Gifords, koja je u novembru izabarana za treći mandat u Predstavničkom domu, bila je jedna od 10 demokrata u tom telu koje su prošlog marta maltretirane zbog podrške zakonu o reformi sistema zdravstvenog osiguranja.

Gabrijela Gifords je držala govor na skupu svojih pristalica ispred samoposluge „Sejfvej“ u Tusonu, gradu na jugu Arizone, oko 130 kilometara od granice sa Meksikom. Zvaničnici kažu da FBI istražuje događaj i da je osumnjičeni priveden.


XS
SM
MD
LG