Linkovi

Gordon: Srbija da prihvati realnost


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se danas u Prištini sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga sastala se danas u Prištini sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom.

Američki zvaničnik je u Prištini ponovio da SAD snažno podržavaju suverenitet Kosova i da očekuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Srbija će morati da se pomiri sa realnošću demokratskog i suverenog Kosova ukoliko želi da ostane na putu ka članstvu u Evopskoj uniji, izjavio je u Prištini pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon. On je osudio nedavno ubistvo dvoje Srba u Talinovcu kod Uroševca.

“Snažno osuđujem nedavno tragično ubistvo srpskog bračnog para koji se vratio na Kosovo i očekujem da će se počinioci ovog dela otkriti i da će biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Gordon.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, Gordon je kazao da SAD snažno podržavaju evropski put i Kosova i Srbije.

“Nadamo se da će Srbija ostati na putu ka članstvu u Evropskoj Uniji, ali za to će kao što su naše evropske kolege naglasile, za početak biti neophodno da se normalizuju odnosi sa Kosovom. I već sam rekao u Beogradu ovo što ću sada da kažem ovde. Na kraju će Srbija morati da se pomiri sa realnošću demokratskog i suverenog Kosova”, rekao je Gordon.

Gordon je kazao da je liderima u Beogradu preneo da SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Kosova i da očekuju da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti.

Očekujemo da bez obzira na to ko formira Vladu u Beogradu u potpunosti primeni postignute sporazume u dosadašnjem dijalogu i da nastavi sa tim dijalogom u kojoj god formi to bude neophodno, kako bi se postigli praktični dogovori koji će unaprediti živote ljudi na obe strane granice”, kazao je Filip Gordon.

Po članu 5 Ustava Kosova službeni jezici srpski i albanski su potpuno ravnopravni. Medjutim i danas kao i prethodnih dana, nedelja i godina na konferenciji za novinare koju organizuje predsedništvo Kosova nije bilo službenog prevoda na srpski jezik.
XS
SM
MD
LG