Linkovi

Uloga Kine u odnosima dve Koreje


Most prijateljstva preko reke Jalu povezuje severnokorejski grad Sinuiju i kineski Dandong.
Most prijateljstva preko reke Jalu povezuje severnokorejski grad Sinuiju i kineski Dandong.

Američki zvaničnici veruju da je angažovanost Kine ključ za poboljšanje odnosa na korejskom poluostrvu.

Južnokorejska predednica Park Geun Hje naredne nedelje se ovde u Vašingtonu, sastaje sa predsednikom Barakom Obamom povodom razgovora koji će – kako se očekuje - biti fokusirani na severnokorejski nuklearni program. I dok će dvoje lidera diskutovati o bližoj vojnoj saradnji, američki zvaničnici veruju da je angažovanost Kine ključ za poboljšanje odnosa na korejskom poluostrvu.

Južnokorejska vojska je i dalje u stanju visoke pripravnosti zbog evenutalnog raketnog napada Severne Koreje. Predstavnik ministarstva odbrane Kim Min Sek kaže:

„Sve dok Severna Koreja kompletno ne povuče svoje rakete, naša armija će biti u stanju visoke pripravnosti i budno pratiti kretnje Severa“.

Pretnje Kim Džong Una Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama naglašavaju potrebu za vojnom saradnjom između Seula i Vašingtona, kaže načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Martin Dempsi.

„Moguće da ulazimo u produženi period provokacija Pjongjanga. Uzevši u obzir raketnu pretnju i nesmotrenu retoriku Kim Džong Una nemamo izbor nego da unapredimo našu odbranu“.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da bi budući odnosi predsednice Park Geun Hje sa Severnom Korejom u velikoj meri mogli da zavise od Kine.

„Ona želi da pruži ruku Severu. Ona očigledno to ne može da učini u sred ovakvog procesa. Nadam se da će Kinezi delovati na način na koji nisu nikada ranije, kako bi mogli sa njima da sarađujemo na redefinisanju onoga što je u interesu svih nas“.

Ako to ne bude postignuto, predsednica Park nema mnogo prostora za manevrisanje, kaže analitičar sa Instituta „American Enterprise“ Majkl Oslin.

„Očigledno ovo zaokuplja njenu vladu od samog početka i menja sve kalkulacije koje je eventualno imala na diplomatskom planu i planu ekonomskih reformi. Od prvog dana ona ima posla sa agresivnim, nepredvidivim severno korejskim režimom“.

Oslin kaže da je upravo to deo plana Pjongjanga.

„Severnokoreanci se očigledno nadaju da će je ovaj pritisak pripitomiti. Budimo iskreni. Ne žele da imaju posla sa jakom, nezavisno orijentisanom predsednicom koja bi mogla da donese odluku da ojača veze sa Sjedinjenim Državama“.

Upravo zato državni sekretar Keri kaže da je važno navesti Kinu da bude angažovanija.

„Ako Kina nije angažovana, predsednik Kim Džong Un smatra da može da učini sve što hoće, ukoliko ga Kina ne pozove na odgovornost“.

Oslin ističe da ta strategija možda funkcioniše kad je u pitanju južnokorejska predsednica.

"Ona je došla na položaj pričom o prekidu sa ciklusom zavisnosti ili pružanja koncesija Severu bez dobijanja bilo čega za uzvrat. Pa ipak, posle nekoliko nedelja intenzivne i pojačane retorike i zabirnutosti povodom onoga što bi Sever mogao da preduzme, ona se povukla i govorila o tome kako im pružiti ruku“.

Poseta predsednice Park Vašingtonu će takođe obuhvatiti razgovore o trgovinskoj razmeni i civilnom energetskom sektoru.
XS
SM
MD
LG