Linkovi

SAD dodale 215 hiljada radnih mesta u martu


Podatak o 215 hiljada dodatih radnih mesta u martu pokazuje da usporeni rast u mnogim zemljama širom sveta nije obeshrabrio američke kompanije da zapošljavaju nove radnike.

Poslodavci su opet nadmašili očekivanja u martu otvorivši veći broj radnih mesta od očekivanog. Medjutim, uprkos tome, stopa nezaposlenosti neznatno je porasla – sa 4,9 na 5 odsto. U inetervjuu putem skajpa glavni ekonomista banke PNC, Gas Faučer kaže da je razlog u tome što je 400 hiljada Amerikanaca ponovo počelo da traži posao:

„To znači da oni misle da se tržište rada poboljšava. To je razlog porasta stope nezaposlenosti, ali ako ona raste zato što više ljudi traži posao to je pozitivan, a ne negativan znak.“

Sa zdravijom ekonomijom trebalo bi da se povećaju izgledi sa dodatna povećanja kamatnih stopa. Medjutim, spoljni faktori kao što je usporavanje kineske ekonomije i pad cena energenata, mogli bi da utiču na Američke federalne rezerve da budu opreznije. Ekonomista Ken Simonson iz Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista očekuje da će sledeće povećanje kamatnih stopa biti u junu:

„Prosečne procene su da će ove godine biti dva povećanja kamatnih stopa, ali recimo vrlo oprezna – samo četvrtinu procenta svaki put.“

Broj radnih mesta porastao je u gradjevinarstvu i zdravstvu, ali u energetskom sektoru i industriji broj radnih mesta se i dalje smanjuje.

„Oni su suočeni sa mnogo većom vrednošću dolara, zbog čega im je teže da budu konkuretni na stranim tržištima, a tu je i sporiji rast u Kini i zemljama u razvoju,“ kaže Simonson.

Takodje, uporkos neznatnom povećanju zarade na sat – za oko trećinu procenta, povećanje ličnih primanja je i dalje slabo, kaže analitičar u firmi "Bankrate.com" Mark Hemrik:

„Drugim rečima neznatno povećanje satnice nije dovoljno da izmeni sliku o nezadovoljavajućem porastu ličnih primanja.“

Oko osam miliona Amerikanaca je i dalje bez posla mada Bela kuća tvrdi da je ekonomija dodala 14,4 miliona radnih mesta u poslednja 73 meseca, što je najduži ikada zabeležen pozitivan trend u zapošljavanju.

XS
SM
MD
LG