Linkovi

Pad stope nezaposlenosti u SAD


Amerikanci čekaju u redu da bi se prijavili za nadoknadu za nezaposlene

Sekretarijat za rad SAD saopštio je da je stopa nezaposlenosti u zemlji u martu pala pala za 0,1 odsto, na 8,2 procenta. To je najniži nivo od januara 2009, neposredno pred početka najgore ekonomske recesije u SAD još od Velike depresije, 30-ih godina prošlog veka.

Broj zaposlenih u američkoj ekonomiji i dalje se povećava, ali ne tako brzim tempom kao ranije. Bela kuća nazvala je martovski izveštaj o zaposlenosti signalom da predstoji još rada kako bi svako ko želi posao - mogao da ga ima.

"Pozdravljamo današnje vesti da smo povećali broj zaposlenih za 121 hiljadu prošlog meseca i da je stopa nezaposlenosti pala“, rekao je predsednik Barak Obama.

Međutim, većina ekonomsita predviđala je da će biti otvoreno novih 200 hiljada radnih mesta, pa je za mnoge izveštaj – razočaravajući.

Republikanci su to brzo iskoristili da napadnu administraciju. Očekivani rival predsednika Obame na novembraskim izborima Mit Romni nazavo je brojke „zabrinjavajućim“ i dodao da je to novi znak da predsednikova politika ne daje rezultate.

Međutim, od decembra, američka ekonomija dodala je 858 hiljada ranih mesta – što predstavlja najbolja četiri meseca zapošljavanja u poslednje dve godine. Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za nadoknadu za nezaposlene najniži je od aprila 2008, a najnovije istraživanje pokazuje da 30 odsto poslodavaca planira da zaposli stalne radnike u naredna četiri meseca.

Kompanija "Spirit AeroSystems“ juče je otvorila novu fabriku u Kanzasu i planira otvaranje novih radnih mesta.

"Postoji velika potražnja za našim proizvodima i moramo da nastavimo da proširujemo kako unutrašnje tako i spoljašnje lance snabdevanja, da bi zadovoljili potražnju“, kaže izvršni dirketor kompanije Džef Tarner.

I dok martovski izveštaj nagoveštava stagnaciju zapošljavanja, ekonomisti upozoravaju da podaci iz jednog meseca ne pružaju kompletnu sliku.

"Napredujemo, ali uvek će biti uspona i padova tokom tog napretka“,objašanja Džulija Koronado, ekonomista banke "BNP Paribas“.

Njujorška berza nije imala priliku da reaguje na novi izveštaj, pošto je zatvorena zbog obeležavanja Velikog petka.

XS
SM
MD
LG