Linkovi

Netanjahu: Iranu se mora stati na put


Sve veće prisustvo iranskih snaga u Siriji, koje pomažu vojsci Bašara al Asada kao i bojazan da Teheran traži stalno uporište u Siriji, bili su tema današnjeg razgovora predsednika Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Ovalnoj kancelariji Bele kuće.

Premijer Izraela je - bez uvijanja - rekao da Iran predstavlja najveću pretnju na Bliskom istoku, optužio Teheran da ” sprovodi agresiju svuda” i da uprkos međunarodnom sporazumu sklopljenom pre tri godine ne odustaje od svojih nuklearnih ambicija.

Iranu se mora stati na put. To je naš zajednički izazov” rekao je Netanjahu.

Mogućnost izbijanja sukoba između Izraela i Irana, počela je od nedavno da zabrinjava zvaničnike i analitičare u Vašingtonu i šire.

Iran pokazuje svoje prave namere jačanjem vojnih kapaciteta, bilo da se radi o raketnom sistemu ili mogućnosti da razmesti paravojne snage iz Iraka u Siriju, pa u Liban… prema potrebama” kaže Majkl Pridžent sa instituta Hadson.

Predsednik Tramp nije po imenu pomenuo ni Siriju ni Iran, ali je rekao da Sjedinjene Države i Izrael blisko sarađuju na pitanjima odbrane i suzbijanju terorizma u regionu. Takođe je izrazio uverenje da će njegova administracija biti u stanju da dovede Izraelce i Palestince za pregovarački sto.

To je najteži sporazum. Tu su godine i godine otpora, iskreno govoreći, mržnje i mnogo toga što je u igri, ner samo teritorijalna pitanja” rekao je predsednik Tramp.

Američki predsednik je takođe najavio da će možda, uskoro, otputovati u Jerusalim da i formalno otvori ambasadu SAD. Kontroverznu Trampovu odluku o premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva, kako je Netanjahu rekao Trampu, Jevreji će pamtiti vekovima.

XS
SM
MD
LG