Linkovi

Netanjahu u ponedeljak u Beloj kući


Predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Predsednik Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Više meseci nakon zahlađenja američko-izraelskih odnosa, predsednik Barak Obama će sledeće nedelje u Beloj Kući biti domaćin izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Fokus razgovora dva državnika biće ključno pitanje koje je dovelo do zategnutosti odnosa - nuklearni sporazum sa Iranom ali će se razgovarati i o povećanim tenzijama između Izraelaca i Palestinaca.

Govor je bio bez presedana.

“To je loš sporazum. Veoma loš sporazum. Za nas je bolje bez sporazuma”, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Izraelski premijer nije mogao da bude neprijatniji u kritikovanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, postignutog na pregovorima koje su predvodile Sjedinjene Države, kada se u martu obratio članovima američkog Kongresa. Neki demokratski zakonodavci su njegovo obraćanje okarakterisali kao napad na predsednika Obamu. Manje od mesec dana od postizanja sporazuma Obama je uzvratio Netanjahuu.

Nuklearno sposoban Iran je mnogo opasniji za Izrael, Ameriku i svet od Irana koji će imati koristi od ukidanja sankcija.”

U svetlu tih okolnosti dva lidera će se sastati 13. put 9. novembra, u Ovalnoj kancelariji Bele kuće. Portparol Džoš Ernest je rekao da razgovori neće biti fokusirani samo na Iran, već i na borbu protiv pripadnika Islamske države i pojačanu bezbednost Izraela.

“Premijer Netanjahu je ranije izjavio da je nivo bezbednosne saradnje, koju je ponudila Obamina administracija, bez presedana.”

Napetost i nasilje su eskalirali posle nekoliko napada Palestinaca nožem na Izraelce kao i Palestinaca koje su ubile izraelske snage bezbednosti. Na jednoj konferenciji za novinare u oktobru, predsednik Obama je osudio nasilje i apelovao na obe strane da ublaže retoriku, naglasivši zastoj u američkim naporima za uspostavljanje dve države koje će koegzistirati u miru.

“Mislim da će to biti na zainteresovanim stranama, a mi smo spremni da pomognemo da bismo videli da li mogu da pokrenu konstruktivniju saradnju. A u međuvremenu, svi bi trebalo da se usredsrede na to da se obezbedi da se ne ubijaju nevini ljudi.”

Analitičar sa univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, kaže da je malo toga što predsednik Obama može da uradi, osim da vrši pritisak na Netanjahua zbog gradnje jevrejskih naselja.

“Izraelci nastavljaju gradnju naselja i nastavljaju da se šire Zapadnom obalom, što je gledano iz američke I palestinske perspektive nedopustivo, ali istovremeno ne znači da se neće nastaviti.”

Obama će, poput mnogih američkih predsednika pre njega, možda napraviti još jedan, poslednji pokušaj za uspostavljanje mira pre isteka mandata, ali analitičari smatraju da će se, bez političke volje i izraelskih i palestinskih lidera, taj pokušaj najverovatnije izjaloviti.

XS
SM
MD
LG