Linkovi

Poreklo islamofobije u SAD


Jedan od protesta protiv antiislamskog filma objavljenog na Jutjubu
Jedan od protesta protiv antiislamskog filma objavljenog na Jutjubu

Film koji je podstakao talas anti-američkih protesta proizvod je dobro finansirane grupe posvećene širenju netrpeljivosti prema islamu

Talas novih demonstracija koje se šire po arapskom svetu podstaknut je video snimkom objavljenim na Jutjubu u kojem se prorok Muhamed izvrgava ruglu.

Haris Tanin iz Muslimanskog saveta za odnose sa javnošču, sa sedištem u Vašingtonu, kaže da je pomenuti film proizvod, kako se izrazio, „industrije širenja mržnje“ u Sjedinjenim Državama.

„Ta industrija, koja se razvila, vidi islam kao problem“, kaže Tarin

Tarin kaže da se pomenuta industrija pojavila posle terorističkih napada na Njujork i Vašington, pre 11 godina.

Pamela Geler je osnivač internet stranice Zaustavite islamizaciju Amerike. Prema izveštaju istraživačkog Centra za američki progres, slični sajtovi sve češće se pojavljuju na internetu i u drugim medijima.

Faiz Šakir, koautor izveštaja naslovljenog „Korporacija straha“ izneo je njegov sadržaj na jednoj konferenciji za novinare održanoj krajem prošle godine.

„Korporacija straha predstavlja malu mrežu aktera u SAD, koji već deset godina pokušavaju da propagiraju neosnovane teorije zavere kojima se baca ljaga na sve muslimane koji žive u Americi“, kaže Šakir.

Šakir kaže da je ta mreža dobila na desetine miliona dolara dobrovoljnih priloga od raznih anti-islamskih grupa.

„Znači, isplati se mrzeti muslimane“, kaže on.

Masovni ubica, Norvežanin Anders Bering Brejvik, u svojim zabeleškama navodi da je nadahnuće našao u antimuslimanskoj retorici u Americi.

Politokolog Džoslin Sesari predaje na Univerzitetu Džons Hopkins, ovde u Vašingtonu.

„Reč je o transatlantskoj aktivnosti. Primetila sam da su teme iste, argumenti su isti, kao da između Evrope i SAD cirkulišu iste brojke“, kaže Džoslin Sesari.

Sesari citira primer holandskog političara Gerta Vildersa, koji se pre dve godine pridružio protestu protiv izgradnje džamije blizu mesta na kojem su uništene kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Ona tvrdi da je islamofobija stigla iz Evrope.

„Sve ta populistička fantazija o Muhamedu kao antihristu, opsednutom seksom, sve te stvari nisu ništa novo. Možete ih naći u srednjovekovnim spisima“, kaže Džoslin Sesari.

Sesari upozorava da ekstremizam na jednoj strane pothranjuje ekstremizam na drugoj strani pomoću negativnih stereotipa, i da bi - ako ne prevagne glas umerenih - situacija mogla da pogorša.
XS
SM
MD
LG