Linkovi

Porast islamofobije u SAD


Porast islamofobije u SAD

Imam Fejsal Abdul Rauf, lider organizacije koja planira da izgradi islamski centar blizu mesta gdje su nekada bile kule Svetskog trgovinskog centra, smatra da je spor u pogledu te lokacije prerastao u izuzetno ozibljnu debatu. Rauf je istakao da se mnogo veća kontroverza sada tiče islama u Americi odnosno, kako je naveo, odnosa između njegove voljene vere i voljene zemlje.

Verski lideri i analitičari inače često ukazuju na porast islamofobije u Sjedinjenim Državama. Strah od islama je, kako navode, možda i veći nego što je bio odmah nakon terorističkih napada 11. septembra, što je navelo predsednika Baraka Obamu da nedavno pozove na versku toleranciju.

Devet godina nakon terorističkih napada, animozitet prema muslimanima u u Sjedinjenim Državama i dalje je prisutan. Džamije su često mete vandala, dok je taksista u Njujorku nedavno napadnut nožem nakon što je priznao da je musliman. Amerikanka islamske vjere, Danet Zagari Mask, kaže da ju je stranac nedavno optužio da se oblači kao terorista. Ona međutim ističe da više strahuje za djecu u svojoj zajednici nego za sebe.

Odrasla sam i mogu da izađem na kraj sa takvom vrstom neprijateljstva. To je međutim veoma teško objasniti djeci koja tek razvijaju osjećaj samopoštovanja. Ne želimo da djeca islamske vjere dijele svijet na nas i njih. Svi smo ljudi.”

Porast islamofobije u SAD
Porast islamofobije u SAD

Pojedini Amerikanci priznaju da gaje neprijateljska osjećanja prema islamu.

"Vidjeli ste šta su uradili 11. septembra. Htjeli su da nam oduzmu slobodu. Dok smo pokušavali da radimo i živimo mirno, oni su došli i napali nas”, kaže turista iz Oregona Ričard Pulen.

Veliki broj ljudi, koje je Glas Amerike anketirao, međutim zastupa potpuno drugačiji stav.

"Svi bi trebalo da slave raznolikost Amerike. Hrišćani, jevreji, muslimani, budisti, sajentolozi - stvarno nije važno”, smatra stanovnik Merilenda,Tod Hefert.

"Ova zemlja prihvata imigrante svih vjera i iz svih zemalja. Ne treba se bojati druge kulture, samo zato što je drugačija”, kaže Mandžit Singa iz Vašingtona.

Organizator izgradnje islamskog centra i džamije blizu takozvane “nulte tačke”, imam Feisal Abdul Rauf, međutim smatra da je islamofobija u zemlji u porastu.

Kako biste drugačije opisali napade na džamije širom zemlje. O muslimanima govore kao da nisu Amerikanci. Jesmo. Mi smo doktori, bankari, taksisti, vlasnici radnji, advokati odnosno dio američkog društva.”

U svijetlu pojačanih tenzija podstaknutih oštrom debatom o izgradnji centra, te kontroverzom u pogledu kasnije otkazanih planova pastora manje crkve na Floridi da spali primjerke Kurana, lideri vodećih religija u Sjedinjenim Državama pozvali su na vjersku toleranciju. Tom pozivu pridružio se i predsjednik Barak Obama.

"Mislim da je od apsolutnog značaja da velika većina Amerikanaca ostane vjerna onom najboljem što imamo - vjerovanju u versku toleranciju, sa jasnom idejom o tome ko su naši neprijatelji. Naši neprijatelji su al Kaida i njeni saveznici koji pokušavaju da ubiju nas, ali su ubili više muslimana od bilo kog drugog na svijetu”, podsetio je Obama.

Pojedini analitičari pak ukazuju na činjenicu da su i druge religije bile diskriminisane tokom američke istorije, uprkos ustavnom pravu na slobodu vjerskog izražavanja. Stoga vjeruju da će i islamofobija biti privremena.

"Mala crkva sa Floride sa 30 članove ne predstavlja Sjedinjene Države. Njih predstavljaju stotine, ako ne i hiljade džamija i islamskih centara koji napreduju u ovoj zemlji. Islamske škole, u kojima su ljudi slobodni da praktikuju svoju vjeru, su veoma rijetke u ostatku svijeta. To je Amerika i njena budućnost”, ukazuje analitičar Čarls Hejns.

Za američke porodice islamske vjere, budućnost bez neprijateljskih osjećanja prema muslimanima, je više nego dobrodošla.

XS
SM
MD
LG