Linkovi

SAD: Tinejdžer pomagao ISIL


Jedan tinejdžer iz američke savezne države Virdinija osuđen je na 11 godina zatvora zbog kovanja zavere da pruži materijalnu podršku i sredstva terorističkoj grupi koja sebe naziva Islamska država.

U današnjem saopštenju američkog Sekretarijata za pravosuđe 17-godišnji Ali Šukri se opisuje kao "mladi Amertikanac, koji je koristio društvene medije da pruži materijalnu podršku" Islamskoj državi i dodaje da će posle odluženja zatvorske kazne Šukrijeve aktivnosti na internetu biti praćene do kraja života".

Tužilac Dejna Boente izjavila je da izricanje presude Šukriju demonstrira da će svi oni koiji koriste društvene medije da bi pružili podršku Islamskoj dravi biti identifikovani i pravno gonjeni, s ništa manje pažnje od onih koji putuju na Bliski istok da bi se borili u redovima Islamske države.

Ali, koji se u junu izjasnio da je kriv, priznao je da je preko Tvitera "davao savete i ohrabrivao" Islamsku državu i njene pristalice. Takože je priznao da je pomogao u organizaciji putovanja još jednog stanovnika Virdžinije, 18-godišnjeg Reze Niknedžada, koji je u januaru otputovao u Siriju da bi se priključio Islamskoj državi. Protiv njega je u junu takođe potignuta optužnica sa nekoliko tačaka.

XS
SM
MD
LG