Linkovi

SAD za koaliciju protiv ISIS-a


Američki predsednik Barak Obama

Američka administracija poručuje da je neophodno formiranje koalicije za borbu protiv Islamske države, ali isključuje mogućnost vojne saradnje sa Iranom

Američka administracija saopštila je da je nekoliko arapskih zemalja ponudilo da učestvuje u vazdušnim napadima na ekstremiste, kao i da pošalje kopnene trupe.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji učestvuje na konferenciji u Parizu, ističe da je sve je sve veći broj država spreman da se pridruži borbi protiv sunitskih ekstremista. Sa tom ocjenom saglasan je i šef osoblja Bijele kuće Denis Mekdonou.

“Naš cilj je da okupimo partnere za borbu protiv ISIL-a na samom terenu. Dobiće ne samo našu vazdušnu podršku, već vojnu obuku i opremu.”

Formiranje takve koalicije neophodna je za borbu protiv Islamske države u kojoj neće učestvovati američke ofanzivne kopnene snage, rekao je Mekdonou. U okviru tih napora, odbacuje se međutim bilo kakva mogućnost vojne saradnje sa Iranom, ali se ne isključuju eventualni odvojeni razgovori sa Teheranom o Iraku.

Američke vlasti to su saopštile nakon izjave iranskog vrhovnog vođe ajatole Ali Hameneija da je američki ambassador u Iraku tražio saradnju Irana, ali da je taj zahtijev odbijen zato što Sjedinjene Države, kako se izrazio, nemaju čiste namjere u vezi sa regionom.

Debata o borbi protiv Islamske države vodi se i u Kongresu. Nezavisni senator Angus King podržava ograničenu ulogu Sjedinjenih Država.

“To ne može da bude rat Zapada protiv Islama. Region mora da bude sposoban da održava sopstvenu bezbednost.”

Republikanski senatori, koji podržavaju plan administracije, smatraju da bi predsednik Obama trebalo da traži zvanično kongresno ovlašćenje za operaciju protiv sunitskih ekstremista.

“Tokom akcije mogu da nastanu promašaji. Mislim da bi bilo mudrije da administracija od početka ima ovlašćenje Kongresa umesto da je kasnije izložena oštroj kritici", naveo je republikanski senator Bob Korker.

U Vašingtonu je, u međuvremenu, pokrenuta nova inicijativa.

“Danas ima malo prijetnji koje imaju veći prioritet od opasnosti od nasilnog ekstremizma”, poručio je sekretar za pravosuđe Erik Holder.

Američka vlada najavila je pokretanje pilot programa širom zemlja koji bi pomogli u sprečavanju ekstremista na domaćem tlu da učestvuju u sukobima u zemljama poput Sirije i Iraka.

Sekretar za pravosuđe naglasio je da će, u okviru nove inicijative, lokalnne vlasti, vjerski lideri i agencije za sprovođenje zakona sarađivati na suzbijanju ekstremizma.

XS
SM
MD
LG