Linkovi

SAD: Sprečen napad u ime ID


Američki sekretarijat za pravosudje saopštio je da su vlasti u državi Njujork uhapsile osobu koja je planirala da ubije civile u četvrtak uveče u ime grupe Islamska država.

U saopštenju se navodi da je Imanjuel Lačman, star 25 godina, prilikom današnjeg prvog izvodjenja pred sud optužen za pokušaj pružanja materijalne podrške Islamskoj državi.

U sudskim dokumentima se takodje navodi da optuženi tvrdi da je dobio uputstva od člana Islamske države u inostranstvu i da je nameravao da izvrši oružani napad na civile u restoranu ili baru u gradu Ročester u državi Njujork.

Pomoćnik sekretara za pravosudje Džon Kardin saopštio je da je napad trebalo da bude izvršen u četvrtak uveče, ali da su, “srećom službe za primenu zakona uspele da intervenišu i osujete Lačmanov plan”.

Glavni agent FBI-a za zapadni deo države Nujork, Adam Koen rekao je da je, mada je ovaj napad sprečen, njegova agencija i dalje zabrinuta zbog činjenice da “pojedinci u inostranstvu koriste internet da bi naveli osobe u Sjedinjenim Državama da vrše nasilje u mestima u kojima žive”.

XS
SM
MD
LG