Linkovi

Karter u nenajavljenoj poseti Iraku


Mideast Iraq US
Mideast Iraq US

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter boravio je u nenajavljenoj poseti Iraku da bi, kako je rekao, iz prve ruke video američke i iračke napore da spreče napredovanje ekstremista iz grupe Islamska država.

Karter, koji je pošto su pobunjenici osvojili Ramadi rekao da iračke trupe nisu pokazale volju da se bore, danas je pohvalio iračke anti-terorističke snage. "Vaše snage se bore veoma dobro, veoma hrabro i privilegovani smo da budemo vaši partneri”, rekao je američki zvaničnik iračkim komandantima.

Portparol Pentagona, poručnik Stiv Voren koji je u Karterovoj pratnji, rekao je novinarima da su iračke snage, uz podršku američkih vazdušnih napada, u veoma ranoj fazi napora da preuzmu kontrolu nad Ramadijem, u kojem se nalazi hiljadu do dve hiljade pripadnika Islamske države.

Američki sekretar za odbranu trebalo je da se sastane sa najvišim iračkim zvaničnicima, među kojima su premijer Hajder al-Abadi i ministar odbrane Haled al-Obeidi, kai i sa američkim komandantima. Takođe je bilo planirano da razgovara sa sunitskim liderima od kojih Sjedinjene Države traže da podrže borbu protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG