Linkovi

Obama šalje još 450 instruktora u Irak


Predsednik Obama sa iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem na samitu G7 u Nemačkoj, 8. juni, 2015.
Predsednik Obama sa iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem na samitu G7 u Nemačkoj, 8. juni, 2015.

Predsednik Obama odlučio je da uputi u Irak dodatnih 450 vojnih instruktora, u nastojanju da se ojačaju iračke trupe dok pokušavaju da povrate kontrolu nad Ramadijem, prestonicom pokrajine Anbar koju su prošlog meseca zauzeli pobunjenici Islamske države.

U saopštenju iz Bele kuće navodi se da je predsednik odlučio da pošalje nove instruktore na zahtev iračkog premijera Hajdera al-Abadija, kao i na osnovu preporuka iz Pentagona.

Nova grupa pridružiće se 3.000 instruktora i savetnika, čije je slanje u Irak Obama odobrio prošle godine, pošto su ekstremisti zauzeli velike delove severnog i zapadnog Iraka u ofanzivi u kojoj su zadali brojne udarce iračkoj vojsci.

Uz pružanje obuke, SAD predvode koaliciju zemalja koja je izvršila više od 4.400 vazdušnih udara u Iraku i Siriji, gadjajući položaje Islamske države. Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da postoje dokazi da kombinovana strategija daje rezultate.

"Postoje oblasti u kojima iračke snage bezbednosti, kada imaju podršku naše vojne koalicije, ispoljavaju ne samo želju da se bore već i pokazuju efikasnost u borbi. Tako su uspeli da ISIL proteraju iz područja kao što su Tikrit i Hadita, pa čak i delova u pokrajini Anbar kao što je Bagdadi. To je znak da postoji strategija i model za uspešne operacije u Iraku.”

Zvaničnici navode da Obamin plan podrazumeva uspostavljanje nove baze za obuku u provinciji Anbar, kao i pružanje veće podrške sunitskim borcima za koje se smatra da imaju ključnu ulogu u naporima da se povrati kontrola nad Anbarom. Iračke snage bezbednosti, uz pomoć paravojnih grupa, pokušavaju da ponovo osvoje oblasti u blizini Ramadija, pokrajinske prestonice, koju su ekstremisti osvojili prošlog meseca. Kritičari optužuju predsednika Obamu da nema razvijenu strategiju za borbu protiv ISIL-a u Iraku, što je i sam priznao pre nekoliko dana. Oni pozivaju na SAD da upute kopnene trupe u Irak, ali predsednik za sada isključuje tu mogućnost.

XS
SM
MD
LG