Linkovi

Raketni i radarski manevri u Iranu


Iranski manevri
Iranski manevri

Visoki komandant Iranske revolucionarne garde je rekao da Teheran danas sprovodi projektilske i radarske manevre na teritoriji od preko 35.000 kvadratnih kilometara u severnoj pokrajini Semnan.

Do takvog razvoja dogadaja je došlo dan pošto je Trampova administracija uvela nove sankcije Iranu za 13 pojedinaca i 12 iranskih entiteta zbog probe balističkog projektila protekle nedelje.

Jedan iranski TV kanal je naveo da je potpredsednik Irana, Esak Jahangiri, osudio nedavne američke optužbe protiv Teherana insistirajući da ih "iranski narod ne uzima ozbiljno."

Naime nešto ranije u komentarima na današnjoj konferenciji za štampu tokom posete Japanu, sekretar za odbranu Džejms Matis je nazvao Iran "najvećim državnim sponzorom terorizma" i rekao da najveći deo sveta prati tu situaciju.

Matis je ukazao da Sjedinjene Države ne razmatraju smesta povećanje broja vojnika na Bliskom istoku u odgovor na kako je rekao, "neprimereno ponašanje" Irana, ali je upozorio da Vašington i svet ne mogu da ingorišu akcije Teherana.

On je, medjutim, istakao da uprkos sposobnosti Sjedinjenih Država da pošalju dodatne snage na Bliski istok "ne smatra da je to u ovom trenutku neophodno."

XS
SM
MD
LG