Linkovi

Senator Menendez se protivi iranskom sporazumu


Senator Robert Menendez
Senator Robert Menendez

Još jedan dobro poznati demokratski senator izjavio je da će glasati protiv nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Posle senatora iz Njujorka Čaka Šumera, neslaganje sa sporazumom izrazio je njegov kolega iz Nju Džersija Robert Menendez, što još više dovodi u pitanje usvajanje tog dokumenta u Kongresu.

Senator Menendez poručio je da predsednik Barak Obama greši kada kaže da će sporazum sa Iranom trajno zaustaviti nuklearni program Teherana:

“U suštini, verovali smo da će sporazum biti smanjivanje za smanjivanje. Oni se odreknu svoje infrastrukture, a mi im ublažimo sankcije. Međutim, na kraju dana, izgleda da ćemo mi da im ukinemo sankcije, dok će Iran samo da ograniči svoje mogućnosti, ali ne i da razmontira objekte. Šta mi dobijamo? Dobijamo mogućnost dizanja uzbune ukoliko oni odluče da prekrše svoja obećanja i sistem isnpekcija za verifikaciju njihovog poštovanja sporazuma. Meni je to daleko od razmontiravanja programa”.

Menendez je takođe podsetio da je režim islamske republika i u prošlosti kršio obećanja da će odustati od svojih nuklearnih ambicija.

Menedsezov kolega, senator iz Njujorka Čak Šumer, treći po rangu demokrata u tom telu, prošlog meseca je rekao da će glasati protiv nukelarnog sporazuma.

Predsednik Obama je obećao da će staviti veto ukoliko Predstavnički dom i Senat budu glasali protiv nuklearnog sporazuma narednog meseca. Nije jasno da li Kongres ima dovoljno glasova da preinači taj veto.

Sporazumom između Irana i šest svetskih sila predviđa se da Teheran smanji obogaćivanje uranijuma do nivoa, dovoljnog da ga spreči da napravi atomsku bombu, i omogući inspekorima svetske organizacije pristup svojim vojnim postrojenjima, u zamenu za ublažavanje sankcija, koje su uništile iransku ekonomiju.

Pristalice sporazuma opisuju ga kao najsveobuhvatniji mogući, dok kritičari, među kojima je i Izrael, smatraju da se njime Iranu i dalje pruža prostor da napravi bombu i ojača - kako oni navode - terorističku državu.

Međutim, Udruženje za kontrolu naoružanja sa sedištem u Vašingtonu, juče je saopštila da taj sporazum “unapređuje bezbednosne interese međunarodne zajednice”. Ista grupa takođe navodi da bi “svako eventualno buduće nastojanje Irana da proizvede nuklearno oružje, čak i u tajnosti, bilo otkriveno vrlo brzo”.

XS
SM
MD
LG