Linkovi

Sara Šurd: Nismo špijuni


Amerikanka, koja je više od godinu provela u iranskom zatvoru pod optužbom za špijunažu, tvrdi da ni ona niti njeni prijatelji koji su i dalje u pritvoru nisu počinili nikakvo krivično djelo.

Uz ocjenu da hapšenje predstavlja veliki nesporazum, Sara Šurd je kazala juče u Njujorku da je zahvalna što je oslobođena.

"Ukrcavanje na avion u Teheranu je jedan od nezaboravnih i najvažnijih trenutaka u mom životu. Ovo međutim nije vrijeme za slavlje. Moje razočarenje što ne mogu ovo da podijelim sa Šejnom i Džošom je ogromno i dio mene je ostao sa njima u zatvoru”.

Šurd je dodala da ona i njeni prijatelji nisu bili svjesni da su tokom planinarenja u sjevernom dijelu Iraka prošle godine prešli neoznačenu iransku granicu. Takođe je pozvala iranske vlasti da oslobode Šejna Bauera i Džoša Fatala.

"Šejn i Džoš ne zaslužuju da budu u zatvoru ni dan duže od mene. Nismo počinili nikakvo krivično djelo i nismo špijuni. Nismo ni na koji način namjeravali da nanesemo štetu iranskoj vladi ili narodu. Vjerujemo da je naše hapšenje i pritvaranje rezultat velikog nesporazuma”.

Trideset-dvogodišnja učiteljica zahvalila se iranskom predsjedniku Mahmudu Ahamadinedžadu i vrhovnom vođi, ajatoli Aliju Hameneiju na oslobađanju. Ahamdinežad je u intervjuu za Asošijeted Pres kazao da bi Sjedinjene Države sada trebalo da oslobode osam Iranaca koji su, kako je naveo, nezakonito uhapšeni.

XS
SM
MD
LG