Linkovi

Nade u poboljšanje odnosa SAD - Iran


Predsednik Barak Obama razgovara telefonom sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u ovalnoj kancelariji Bele kuće, 27. septembar 2013.
Predsednik Barak Obama razgovara telefonom sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u ovalnoj kancelariji Bele kuće, 27. septembar 2013.

Poznavaoci prilika u Iranu, smatraju da se situacija iz osnova izmenila u odnosu na neuspelu poslednju rundu pregovora ranije ove godine.

Posle dugogodišnjeg zastoja, pomiriljive izjave američkih i iranskih lidera na zasedanju Generalne Skupštine UN-a, prošlonedeljni istorijski sastanak na ministarskom nivou kao i saglasnost vodećih zemalja u svetskoj organizaciji i Irana da obnove detaljne razgovore o spornom iranskom nuklearnom programu idućeg meseca - ulili su novu nadu.

Cilj je proces koji bi vodio ka uspostavljanju međunarodnog poverenja da Iran nije na putu da proizvede nuklearno oružje, kao i ukidanju oštrih međunarodnih sankcija Teheranu.

Rozmeri Holis, stručnjak za Bliski Istok na Gradskom univerzitetu, u Londonu, tvrdi da su okviri sporazuma dobro poznati i ostvarivi:

Potencijalni proboj na razgovorima 5 plus 1 sa Iranom je moguć. Rohani je potpuno drugačija ličnost i, mada samo za ovu priliku ali možda ne za duže, živa podršku vrhovnog vođe Alija Hameneija kako bi se videlo da li njegova diplomatija može da uspe.”

Novi iranski predsednik se po hodnicima Ujedinjenih nacija susretao sa raznim stranim liderima, ali ne I sa američkim predsednikom Obamom.
Eksperti ističu da bez obzira na podršku ajatole Hamneja i njegov izborni mandat Rohani ne može da preduzima brze poteze prema SAD kao što čini prema evropskim zemljama.

Mark Ficpatrik, saradnik Međunarodnog instituta za strateške studije, kaže da će napredak biti postepen:

“Ne očekujem sveobuhvatan sporazum. Svaki dogovor predstavljaće meru za jačanje uzajamnog poverenja. Međutim, dogovor na tom nivou označava stepen ozbiljnosti obeju strana.”

Stručnjaci kažu da ozbiljnost proističe iz nekoliko faktora, uključujući sankcije UN- a zavedene Iranu, neprekidnu pretnju vojnim napadom ukoliko se bude suviše približio proizvodnji nuklearnog oružja, kao i izbor predsednika Rohanija, koji je mnogo više pragmatičan od svog prethodnika.

Bivši britanski ambasador u Iranu, Ričard Dalton kaže da postoji još jedan jednostavan razlog:

“I Iranu i SAD postaje sve jasnije da im je takva taktika za zaštitu nacionalnih interesa bila neuspešna.”

Dalton dodaje da zastoj u poslednjih nekoliko godina nije nimalo približio Zapad garancijama koje želi u pogledu iranskog nuklearnog programa, dok Iran nije ništa bliži željenoj bezbednosti, prosperitetu I poštovanju koje želi. Slično drugim analitičarima Dalton izražava nadu da je to dovoljno jak povod za ozbiljan zaokret ka postizanju dogovora.
XS
SM
MD
LG