Linkovi

Porast inflacije u SAD


Poskupljenje hrane u Americi u septembru izazvalo skok cena u velikoprodaji
Poskupljenje hrane u Americi u septembru izazvalo skok cena u velikoprodaji

Poskupljenje energije i hrane je u septembru u Sjedinjenim Državama izazvalo skok cena u velikoprodaji. U današnjem izveštaju Sekretarijata za rad se navodi da su cene skočile za 0,8 odsto, odnosno da su za 6,9 odsto veće nego u istom mesecu prošle godine.

Izvan promenljivog područja energije i hrane, cene su se sveukupno povećale za skromnih 0,2 odsto. Ekonomisti to nazivaju "osnovnom" stopom inflacije, a umerenost te stope znači da američka Centralna banka verovatno neće povećavati kamatne stope - da bi usporila rast cena.

Zamena mesta banaka

U međuvremenu, "Benk of Amerika" (Bank of America) je objavila da je u trećem tromesečju ostvarila profit od pet milijardi i 900 miliona dolara, što je veliko poboljšanje u odnosu na gubitak od više milijardi dolara postignut u istom periodu prošle godine.

Međutim, banka je istovremeno pala na drugo mesto iza banke "Džej Pi Morgan Čejs" (JP Morgan Chase), koja sada raspolaže najvećom imovinom.

Takođe danas, investiciona banka "Goldman Saks" (Goldman Sacks) je izvestila da je u trećem tromesečju izgubila 393 miliona dolara, jer su se smanjili prihodi od investicija zbog meteža na berzama. "Goldman" je u istom periodu prošle godine ostvario zaradu.

XS
SM
MD
LG