Linkovi

Pojačane kontrole na aerodromima


Ovakve pošiljke će od sada biti strožije kontrolisane

Posle neuspelih planova terorističkih organizacija da podmetnu bombe u pakete koji su avionima bili poslati iz Jemena za Sjedinjene Države, američka sekretarka za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano rekla je da se pooštrene mere bezbednosti na aerodromima i da su, pored Jemena, stopirane avio pošiljke i između Somalije i Sjedinjenih Država. Napolitano je dodala i da svi toneri koji su teški više od pola kilograma, više neće moći da se šalju putničkim avionima ni na domaćim ni na međunarodnim letovima. Za to vreme, istražitelji rade na otkrivanju dodatnih detalja u vezi sa neuspelim terorističkim napadom prošlog meseca, kada su paketi sa bombama pronađeni u štampačima, koji su iz Jemena bili upućeni na adrese dve sinagoge u Čikagu.

Stručnjaci za terorizam navode da bi u slučaju da su bombe eksplodirale, kao što je planirano, bila naneta velika šteta svetskoj ekonomiji.

"Ukoliko bi eksplodirao jedan teretni avion morali biste potpuno da zaustavite teretni avio transport“, objašnjava bivši agent FBI-a, Bred Geret.

Prema zvaničnim izveštajima, milijarde tona robe svake godine se preveze avionima u Sjedinjene Države, od čega se samo mali broj detaljno pregleda.

“Ono što znam je da se 90 odsto robe koja se prevozi avionima ne pregleda, ili barem ne tako da bi moglo da se utvrdi šta se nalazi u sanducima”, kaže Čarls Slipijan, analitičar za unutrašnju bezbednost.

Analitičari to objašnjavaju time što kompanije obično dozvoljavaju stalnim mušterijama da pošiljke šalju kao zaštićene.

Postoje, naravno i drugi faktori, medju kojima su slaba kontrola na međunarodnim aerodromima i nedostatak specijalnih mašina za proveru. Američki zvaničnici kažu da pokušavaju da uvedu strožiju kontrolu uvozne robe, međutim prevoznici se već duže vreme bore protiv striktnijih regulativa, koje bi dovele do povećanja cena prevoza. Demokratski kongresmen iz Masačusetsa, Edvard Marki bio je glavni pokretač zakona o kontroli 100 posto robe koja se prevozi putničkim avionima. Agencija za bezbednost transporta medjutim navodi da se od septembra pregleda svega 65 odsto robe.

"Al Kaida bi volela da raznese avion. Ako je bezbednost toliko slaba da oni to mogu da urade svaki put kada industrija objavi da je to preskupo, onda Al Kaida počne da planira”, kaže kongresmen Marki.

Američki agenti su prošlog meseca uspeli da pronađu pakete sa bombama zahvaljujući dojavi od obaveštajca iz Saudijske Arabije.

“To ne samo da je važno, u ovoj situaciji to je ključno. Nema načina da se to zaustavi osim da se stopira globalna trgovina, a pogotovo ako ne može sa preciznošću da pretražujemo svaki paket”, ističe bivši agent CIA-e, Fil Mad.

Stručnjak za borbu protiv terorizma, Benet Voters kaže da je nedavno teroristički pokušaj ukazao na slabosti svetske industrije industrije za prevoz robe.

“Najslabija tačka je to što međunarodna zajednica još uvek nije usvojila opšte standarde za teretne avione i što se vrsta kontrole koja važi za domaće letove i putničke avione unutar Sjedinjenih Država, ne primenjuje na međunarodnu zajednicu”, kaže Voters.

Stručnjaci za unutrašnju bezbednost smatraju da bi vlada takođe trebalo da uvede standardizovane mere kontrole, slične onima koje se koriste u lukama i na graničnim prelazima u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG