Linkovi

Terorizam, konflikti i korupcija ugrožavaju ljudska prava


U izveštaju Stejt separtmenta o stanju ljudskih prava u svetu u 2014. kao najveći problemi se ističu - terorističke grupe, širenje konflikata, korupcija i loše upravljanje, ali se pominje i napredak u nekim oblastima.

Porast aktivnosti ekstremističkih grupa poput Islamske države, represivne mere vlada protiv neistomišljenika u zemljamja poput Egipta i intenziviranje konflikata poput onog u istočnoj Ukrajini...

Ti dogadjaji doprineli su da 2014. bude teška godina za ljudska prava izjavio je u četvrtak državni sekretar Džon Keri, predstavljajući izveštaj Stejt Departmenta:

Poruka u srži ovog izveštaja je da zemlje prolaze najbolje kada njihovi gradjani mogu u potpunosti da uživaju prava i slobode koji im pripadaju.“

Na Bliskom istoku izveštaj krivi Islamsku državu i druge radikalne grupe za užasne zločine, humanitarne krize i raseljavanje miliona ljudi u Siriji i Iraku.

U Africi korupcija unutar vlada i loše upravljanje dovode do stvaranja plodnog tla za pojavu grupa poput Boko Harama i al-Šababa.

U Evrop, ističe se da Rusija pojavčava pritisak na otvorene medije, gradjansko društvo i neistomišljenike.

U Aziji, Kina i Tajland se optužuju za gušenje gradjanskih sloboda.

U Latinskoj Americi, Venecuela se pominje kao primer maltretiranja i hapšenja kritičara vlade.

I druge vlade, poput Irana, Eritreje i Saudijske Arabije optužuju se za represivne mere protiv novinara, blogera i nenasilnih kritčara.

Američki zvaničnici ističu da je, mada pritisak na gradjansko društva koje teže promenama uznemirava, on takodje znak napretka.

„To predstavlja pretnju mnogim autoritarnim režimima i to zaista zabrinjava. Moramo da se podsetimo da je jedan od razloga zbog kojih vlade zemalja poput Rusije, Azerbejdžana i Etiopije vrše pritisak - taj što je aktivizam veoma efikasan i što je doprineo da se svet pokrene ka većem poštovanju demokratskih sloboda,“ izjavio je pomoćnik državnog sekretara, Tom Malinovski,

Državni sekretar Keri priznao je da su i Sjedinjene Države prošle godine imale problema sa rasnim tenzijama i nemirima.

Izveštaj o ljudskim pravima ima svoj težinu, kaže Sara Margon iz organizacije za zaštitu ljudskih Hjuman Rajts voč:

„To je poštena procena tako da predstavlja važan standard za merenje ponašanja, ako hoćete spoljnih aktera, pa čak i vladinih zvaničnika - da razmotre svoje političke mere i ponašaju se odgovorno.“

Sekretar Keri je izrazio nadu da će neki od regiona koji se suočavaju sa problemima biti podstaknuti da ostvare promene koje će dovesti do većeg poštovanja ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG