Linkovi

Bolje vesti na tržištu nekretnina


Novi podaci ukazuju na blagi rast prodaje novosagradjenih, kao i postojećih kuća u julu.

Prosečne cene kuća takodje su u porastu. Medjutim stambeno tržište u Sjedinjenim Državama i dalje se suočava sa brojnim preprekama.

Stambeno tržište je poslednjih pet godina predstavljalo veliki teret za američku ekonomiju, ali novi vladin izveštaj nagoveštava da je u toku blagi oporavak. Prodaja novih kuća u julu je porasla za 3,6 procenata. Odvojeni izveštaj Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama navodi da je potražnja za kućama koje su već bile u nečijem vlasništvu takodje veća.

Profitiraju čak i graditelji luksuznih kuća. Firma Tol Braders (Toll Brothers), najpoznatija po takozvanim “palatama”, odnosno velikim kućama, zabeležila je najbolje tromesečje u poslednje četiri godine. Martin Konor je finansijski direktor kompanije.

“Imali smo sreću sa povećanom potražnjom. Mušterije koje su u proteklih četiri do pet, šest godina stajale po strani i oklevale sa kupovinom, sada pokazuju želju da kupuju.”

Manji broj raspoloživih kuća na tržištu takodje je doprineo višoj ceni – koja je u odnosu na pre godinu dana u proseku veća za 9 procenata. Konor kaže da je to pomoglo jačanju poverenja gradjevinara. Prošlog meseca, broj prijava za dozvolu za gradnju dostigao je najviši nivo u četiri godine.

"Iako smo, posle stambene krize zabeležili povremene skokove, na osnovu snage i nivoa prodaje ove sezone, verujemo da se tržište sada povratilo.”

Medjutim, čak i uz nedavna poboljšanja, analitičari kažu da je ukupna cena kuća i dalje ispod nivoa neopohodnih da bi se održao zdrav oporavak. Slab rast zapošljavanja u SAD otežava stvari, a uprkos rekodno niskim kamatnim stopama, strožiji standardi davanja kredita nastavljaju da vezuju ruke kupcima.

Ken Simonson je glavni ekonomista jedne od najvećih gradjevinsko-trgovinskih grupa u SAD.

"Kredit je i dalje velika stvar za gradjevinare, za ljude koji žele da kupe kuću, ti problemi ograničavaju sposobnost da se naručuje nova gradnja.”

Uprkos teškoćama, poverenje u puni oporavak raste. Ekonomisti predvidjaju da će se izgradnjom novih kuća dodati dve desetine procenta ukupnom rastu američke ekonomije. To bi označilo prvu godinu pozitivnog rasta na stambenom tržištu SAD od 2005. godine.
XS
SM
MD
LG