Linkovi

Predlog za zabranu automatskog oružja


Grupa američkih zakonodavaca predstavila zakonski predlog za zabranu automatskog oružja, što je glavni element predloga administracije predsednika Obame povodom kontrole naoružavanja.

Demokratska senatorka Dajan Fejnstajn izjavila je da taj predlog treba da „dovede do prekida masovnog ubijanja koje je uništilo brojne porodice i terorisalo zajednice“.

Na osnovu predloga bi se zabranili proizvodnja, uvoz i prodaja više od 150 vrsta polu-automatskog i automatskog oružja, kao i delova pomoću kojih puške mogu da se prerade u automatsko oružje.

Šaržeri za puške se ograničavaju na 10 metaka. Okružena demokratskim zakonodavcima, šefovima okružnih policija i žrtvama oružanog nasilja, Fejnstajn je istakla da automatsko oružje nema legitimnu civilnu upotrebu i omogućuje zločine poput prošlomesečnog masakra đaka u osnovnoj školi u Konektikatu.

U međuvremenu, novo ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da većina Amerikanaca podržava planove predsednika Baraka Obame za smanjenje oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama.

Rezultati ankete organizacije „Galup“ pokazuju da 91 odsto ispitanika odobrava proveru svih koji pokušavaju da kupe vatreno oružje. Međutim, na pitanje šta zakonodavci treba da urade da spreče oružane napade u školama, svega 30 odsto ispitanika je navelo strožije propise o posedovanju vatrenog oružja.
XS
SM
MD
LG