Linkovi

Kompromis u poslednji čas


Predsednik Obama potpisao dvostranački predlog o otvaranju vlade i podizanju granice zaduživanja, koji je prethodno usvojen u oba doma Kongresa.

Američki federalni službenici vraćaju se na posao pošto je Kongres usvojio predlog zakona, kojim se ponovo otvara vlada i podiže granica zaduživanja. Predsednik Obama je potpisom ozakonio meru i tako okončao politički zastoj, dok je zemlja izbegla potencijalno dtehničko bankrotstvo.

Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, usvojio je kasno sinoć kompromisni predlog sa 285 glasova za i 144 protiv. Glasanje je održano više od dve nedelje posle delimičnog zatvaranja vladinih agencija, kada su republikanci u Predstavničkom domu odbili da usvoje budžet ukoliko on ne sadrži odredbe o ukidanju sredstava ili odlaganju sprovođenja zakona o zdravstvenoj zaštiti, poznatijeg kao „Obamaker. Predsednik i demokrate u Kongresu odbili su da pregovaraju o bilo kakvim promenama tog zakona, dok ponovo ne bude otvorena vlada i podignuta granica zaduživanja.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi kaže da je zastoj u režiji republikanaca naneo nepotrebnu štetu američkoj ekonomiji.

„Ovo je dovelo u opasnost naš kreditni rejting, usporilo rast bruto nacionalnog proizvoda za 0.6 odsto, smanjilo poverenje potrošača i investitora u našu ekonomiju i dovelo do ekonomskog gubitka od 24 milijarde dolara. Kolege, da li smatrate da je vaša nesmotrenost bila vredna gubitka od 24 milijarde?“

Nešto ranije, taj zakon je usvojio Senat, sa 81 glasom za i 18 protiv.

Među onima koji su glasali protiv bio je i republikanski senator Ted Kruz, koji se pridružio konzervativnim republikancima u Predstavničkom domu, u njihovim naporima da ukinu novi zakon o zdravstvenoj zaštiti.

„Ovo je užasan sporazum. On je oličenje svega onoga u vašingtonskom establišmentu, što frustrira američki narod. Ovim sporazumom se samo odlaže rasprava. Njime se omogućavaju novi dugovi, novi deficiti, novi troškovi i ne čini se apsolutno ništa da bi se pružila pomoć milionima Amerikanaca kojima 'Obamaker' nanosi štetu“.

Posle glasanja u Senatu, predsednik Obama je apelovao na obe stranke da okončaju praksu upravljanja zemljom „od krize do krize“.

„Nadam se i očekujem da su svi naučili da nema razloga zašto ne bismo sarađivali povodom određenih pitanja, zašto stranke ne mogu da razgovaraju iako se ne slažu i pobrinemo se da ne nanesemo štetu američkom narodu kada dolazi do nesuglasica“.

Ovaj zakonski predlog je bio kompromis, koji su u poslednjem trenutku, ranije tokom dana, postigli lider demokratske većine u Senatu Heri Rid i njegov republikanski kolega Mič MeKonel.
XS
SM
MD
LG