Linkovi

Bez dogovora u Vašingtonu


Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 8. oktobar 2013.
Predsednik Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući, 8. oktobar 2013.

Predsjednik Barak Obama je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da je spreman da pregovara sa republikancima, samo nakon što se uklone prijetnje zatvaranja vlade i neotplaćivanja dugova.

Predsjednik Obama kritikovao je danas republikanske zakonodavce zbog djelimičnog prestanka rada vlade i prijetnji da će dozvoliti da Sjedinjene Države dođu u situaciju da ne mogu da vraćaju dugove, navodeći da takvi potezi nanose štetu kredibilitetu zemlje širom svijeta>

"Ne samo Bijela kuća, već i demokrate u Senatu i Predstavničkom domu, pokazali su više nego dovoljnu spremnost da razgovaraju o bilo kojim pitanjima u pogledu kojih su republikanci zabrinuti. To međutim ne možemo da uradimo ako se republikanska strategija zasniva samo na tome da će zatvoriti vladu ili izazvati ekonomski haos ako ne dobiju sve što žele.”

Obama je naglasio da će ekonomske posljedice neotplaćivanja dugova biti mnogo gore od prestanka rada vlade. Takav razvoj događaja poremetio bi tržišta i podrio svjetsko poverenje u Sjedinjene Države, kao oslonca globalne ekonomije, upozorio je predsjednik.

U medjuvremenu, republikanski lideri u Predstavničkom domu predstavili su danas prijedlog o formiranju dvostranačkog, 20-članog panela koji bi izradio preporuke u pogledu podizanja granice zaduživanja, načina da se smanji deficit zemlje kao i finansiranja vlade za fiskalnu 2014. godinu, čime bi se omogućio nastavak njenog rada. Predsjedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner ponovo je zatražio pregovore sa predsjednikom Barakom Obamom, uz poruku da je to uslov za podizanje limita do kojeg zemlja može da se zadužuje.

Dok ističe osmi dan djelimičnog prestanka rada vlade, lideri u Kongresu više nisu ni usredsređeni na to pitanje. Pažnja Vašingtona već je usmjerena na sledeću krizu - isticanje roka do kojeg mora da bude podignut sadašnji prag zaduživanja. Predsjedavajući predstavničkog doma Džon Bejner ponovo je danas pozvao predsjednika Baraka Obamu na, kako je kazao, otvorene razgovore.

“U našoj istoriji nikada nije bilo predsjednika koji nije pregovarao o granici zaduživanja. Nikada. Želim da razgovaramo. Ne postavljam nikava ograničenja. Vrijeme je da sjednemo i riješimo naše razlike", poručio je Bejner.

Predsjednik Obama je, kako je saopšteno iz Bijele kuće, u današnjem telefonskom razgovoru sa Bejnerom ponovio da je spreman da pregovara sa Republikancima, ali tek nakon što ne bude više prijetnji prestanka rada vlada i eventualne nemogućnosti zemlje da ispunjava svoje finansijske obaveze. Republikanci u Predstavničkom domu međutim ističu da je to neprihvatljivo.

“Odbijanje pregovara je neodrživa pozicija. Iskreno govoreći, odbijanjem da pregovaraju, Heri Rid i predsjednik vode ovu zemlju opasnim putem", ističe Bejner.

Federalna vlada će 17. oktobra dostići limit do kojeg može da se zadužuje. Ukoliko ga Kongres ne poveća, zemlja neće moći da vraća dugove. Administracija upozorava da bi to moglo da ima katastrofalne posljedice po domaću i globalnu ekonomiju. Slično upozorenje stiglo je i iz Međunarodnog monetarnog fonda.

“Posljedice neotplaćivanja dugova odmah bi se osjetile, dovodeći do potencijalno velikih poremećaja na finansijskim tržištima, u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Ukoliko bude problema u pogledu podizanja granice zaduživanja, oporavak bi mogao da se pretvori u recesiju ili čak gore", upozorava glavni ekonomista MMF-a, Olivije Blanšar.

Sjedinjene Države bi takođe mogle da se nađu pred teškim izborom - da otplaćuju dugove zajmodavcima poput Kine ili da ispunjavaju obaveze prema penzionerima. Uprava za socijalno osiguranje već je saopštila da za samo devet dana neće više moći da garantuje isplate, što će teško pogoditi desetine miliona Amerikanaca.

Ishod aktuelne krize, sa zabrinutošću se prati i na Vol Stritu, koji je jučerašnje dan završio sa gubicima. Pojedini analitičari očekuju da će, upravo zbog tako loših posljedica, Vašington vjerovatno odobriti novo zaduživanje.

“Mislimo da će biti dogovoreno rješenje, prije nego što uopšte dođemo u situaciju da ne možemo da vraćamo dugove", smatra ekonomista Alek Jang.

Pojedini republikanci već međutim pokušavaju da umanje posljedice eventualnog neuspjeha u podizanju praga zaduživanja, navodeći da bi zemlja mogla da izađe na kraj sa tim dok god otplaćuje kamate i nekoliko drugih prioritetnih obaveza. Bivši i aktuelni zvaničnici sekretarijata za finansije, iz obje stranke, smatraju pak da je riječ o veoma naivnom i opasnom pristupu.
XS
SM
MD
LG