Linkovi

Kongres gotovo bez podrške javnosti


Pogled na Kapitol hil iz parka poznatog kao Nacionalni mol

Prema rezultatima najnovije ankete svega pet odsto Amerikanaca ima poverenje u Kongres, a 62 odsto smatra republikance odgovornim za krizu

Dok kraj američke fiskalne krize još nije na vidiku, ankete javnog mnjenja pokazuju da svega pet odsto Amerikanaca ima poverenje u Kongres. Ista anketa pokazuje da 62 odsto od 1.200 ispitanika smatra republikance odgovornim za delimičnu obustavu rada američke federalne vlade.

Anketa, koju su sproveli novinska agencija Asošijeted pres i istraživačka organizacija GfK, takođe pokazuje da 37 odsto ispitanika podržava rad predsednika Baraka Obame.

U jeku suočavanja sa krajnjim rokom za podizanje limita do kojeg zemlja može da se zaduži, posle čega nastupa stečaj, u utorak je predsednik Obama u nastojanju da smiri svetsku javnost, istakao da SAD uvek plaćaju svoje račune.

Predsednik je takođe apelovao na Kongres da usvoji novi budžet, kako bi vlada mogla ponovo da radi u punom sastavu, kao i da podigne limit zaduživanja. Ali on je ponovo odbio da pregovora sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, dok te odluke ne budu usvojene.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je izrazio razočarenje zbog predsednikovog odgovora, rekavši da je limit zaduživanja oduvek bio predmet pregovora, kao i da SAD ne mogu da nastave da troše više nego što imaju.
XS
SM
MD
LG