Linkovi

Kongres gotovo bez podrške javnosti


Pogled na Kapitol hil iz parka poznatog kao Nacionalni mol
Pogled na Kapitol hil iz parka poznatog kao Nacionalni mol

Prema rezultatima najnovije ankete svega pet odsto Amerikanaca ima poverenje u Kongres, a 62 odsto smatra republikance odgovornim za krizu

Dok kraj američke fiskalne krize još nije na vidiku, ankete javnog mnjenja pokazuju da svega pet odsto Amerikanaca ima poverenje u Kongres. Ista anketa pokazuje da 62 odsto od 1.200 ispitanika smatra republikance odgovornim za delimičnu obustavu rada američke federalne vlade.

Anketa, koju su sproveli novinska agencija Asošijeted pres i istraživačka organizacija GfK, takođe pokazuje da 37 odsto ispitanika podržava rad predsednika Baraka Obame.

U jeku suočavanja sa krajnjim rokom za podizanje limita do kojeg zemlja može da se zaduži, posle čega nastupa stečaj, u utorak je predsednik Obama u nastojanju da smiri svetsku javnost, istakao da SAD uvek plaćaju svoje račune.

Predsednik je takođe apelovao na Kongres da usvoji novi budžet, kako bi vlada mogla ponovo da radi u punom sastavu, kao i da podigne limit zaduživanja. Ali on je ponovo odbio da pregovora sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu, dok te odluke ne budu usvojene.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner je izrazio razočarenje zbog predsednikovog odgovora, rekavši da je limit zaduživanja oduvek bio predmet pregovora, kao i da SAD ne mogu da nastave da troše više nego što imaju.
XS
SM
MD
LG