Linkovi

Skok BDP-a za 2% u SAD


Iako je rast BDP-a pozitivan znak to verovatno neće biti dovoljno da se poboljša situacija na tržištu rada i smanji stopa nezaposlenosti

Američka ekonomija neznantno je napredovala u trećem kvartalu ove godine. U današnjem izveštaju Sekretarijata za ekonomiju navodi se da je bruto domaći proizvod (BDP) u periodu od jula do septembra rastao po godišnjoj stopi od dva odsto, tri desetine procenta iznad stope rasta u prethodnom kvartalu.

Najveće zasluge za rast ima potrošnja na malo, koja je skočila za 2,6 odsto na godišnjem nivou, što je najveće povećanje još od 2006.

BDP je najšira mera američke ekonomske aktivnosti, ali uprkos činjenici da je rast pozitivan znak, malo povećanje po svemu sudeći neće biti dovoljno da se poboljša situacija na tržištu rada i smanji stopa nezaposlenosti koja trenutno iznosi 9,6 odsto.

Predsednik Barak Obama je danas, tokom govora u jednoj čeličani u državi Merilend rekao da je misija njegove administracije da ubrza ekonomski oporavak zemlje i ohrabri brži rast. Obama je hvalio nedavnu inicijativu da se malim i srednjim preduzećima pruže zajmovi kako bi mogli da prošire obim posla i otvore nova radna mesta.

XS
SM
MD
LG