Linkovi

SAD: Pregovori o dugu u zastoju


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik Barak Obama poručio je danas da će svi moraju da budu spremni na kompromis, kako bi dogovor bio brzo postignut

Američki predsednik Barak Obama posetio je danas fabriku igračaka u predgrađu Filadelfije gde je u stilu predizborne kampanje pokušao da pridobije podršku javnosti za njegov plan koji bi trebalo da spreči potencijalnu „fiskalnu provaliju“. Ukoliko Kongres i Bela kuća ne uspeju da postignu dogovor o tome na koji način otplatiti nacionalni dug, porez će početkom iduće godine značajno skočiti.

Predsednik Obama poneo je poruku danas na put. Ovo je možda najbolje vreme za takav potez s obzirom da, kada je reč o fiskalnoj provaliji, Vašington stoji na ivici.

“Svi ćemo morati da budemo spremni na kompromis kako bismo postigli dogovor. Nadam se da će dovoljno članova Kongresa iz obe stranke to želeti da uradi. Zajedno možemo da rešimo ove probleme”.

Međutim, dve strane slažu se samo oko jedne stvari – da pregovori ne idu po planu. Sekretar za finansije, Timoti Gajtner u četvrtak se sastao sa kongresnim liderima obe stranke i ponudio im predlog koji podrazumeva hiljadu šestotina milijardi dolara prihoda od povećanja poreza u narednih pet godina, pedest milijardi dolara za dodatnu potrošnju za podsticaj ekonomije, 400 milijardi dolara prihoda od neodređenih smanjenja troškova u okviru programa Mediker, kao i prekid prakse da federalna vlada neograničeno pozajmljuje sredstva.

Lider manjine u Senatu, republikanac Mič Mekonel na sastanku je glasno ismejao Gajtnerov predlog, dok je predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner nazvao ponudu Bele kuće “kompletno nerealnom”.

“Pre dve nedelje smo imali produktivne razgovore u Beloj kući. Na osnovu onoga što sam danas čuo, međutim, hteo bih da kažem dve stvari. Prvo, i pored toga što predsednik podržava izbalansirani pristup, demokrate još nisu shvatili smanjenje potrošnje. Drugo, nikakav značajan napredak nije postignut u razgovorima između Bele kuće i Predstavničkog doma u poslednje dve nedelje”.

Demokrate ne zvuče ništa optimističnije. Jedan visoki demokratski savetnik je čak rekao da su republikanci počeli da viču na njih. A lider većine u Senatu, demokrata Heri Rid kaže da još čeka ozbiljnu ponudu republikanaca.

“Republikanci znaju naš stav. Izneli smo ga više puta. Predsednik ga je takođe preneo. Prošle su nedelje, najmanje dve sedmice, otkad smo se sastali u Beloj kući. Još uvek čekamo ozbiljnu ponudu republikanaca”.

Bejner je rekao da su republikanci raspoloženi da se slože sa uvođenjem nekih novih poreza, ali da su brojevi koje je Bela kuća predložila – previsoki. Predsednik Obama je u svom govoru u Pensilvaniji istakao da će u dogovoru za izbegavanj “fiskalne provalije” morati da bude uključena klauzula o povećanju poreza za najbogatije Amerikance. Uslov za koji republikanci kažu da nikada neće prihvatiti.
XS
SM
MD
LG