Linkovi

Policija u Fergusonu krši građanska prava


Protesti u Fergusonu u Mizuriju (arhiva)
Protesti u Fergusonu u Mizuriju (arhiva)

Sekretarijat za pravosudje SAD zaključio da je policija u Fergusonu u državi Mizuri rutinski kršila ustavna prava građana Afroamerikanaca, koristeći prekomernu silu i hapšenja bez osnovane sumnje.

Izveštaj američkog Sekretarijata za pravosuđe je rezultat šestomesečne istrage, koja je pokrenuta prošle godine posle ubistva nenaoružanog tinejdžera Afroamerikanca, Majkla Brauna od strane belog policajca tokom rasprave na ulici.

Međutim i pored zaključka o policiji u Fergusonu iznetog u izveštaju, federalni zvaničnici su odlučili da ne podignu optužnicu o kršenju građanskih prava protiv policajca Derena Vilsona jer, kako se navodi, nema dovoljno dokaza da bi se pobio iskaz Vilsona da se tokom incidenta plašio za sopstveni život, niti ima pouzdanih dokaza da je Braun držao ruke u vis kada ga je Vilson upucao.

Državni vrhovni sud je u novembru takođe oslobodio Vilsona krivice za Braunovu smrt što je pokrenulo žestoke proteste u tom malom, većinski crnačkom gradu u blizini Sent Luisa, kao i drugde širom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG