Linkovi

Dženet Jelen i zvanično na čelu Federalnih rezervi


Novi šef Federalnih rezervi Dženet Jelen

Senat je večeras potvrdio nominaciju Dženet Jelen, koja je tako ušla u istoriju kao prva žena na čelu centralne banke najveće ekonomske sile u svetu

Po oceni mnogih ekonomista, dosadašnja zamenica šefa Federalnih rezervi i profesorka ekonomije, Dženet Jelen, namerava da nastavi podsticajne mera svog prethodnika, Bernankija. Oboje se, na primer, zalažu za postupno ukidanje programa u vrednosti od vise milijardi dolara pomoću kojih su bankarske kamate od 2008. do sada održavane na veoma niskom nivou. Predsednik Barak za Dženet Jelen kaže da je efikasna.

“Ona je znatno ranije upozorila na izbijanje hipotekarne krize, ekcese finansijskog sektora i rizik od velike recesije. Jelen ne poseduje kristalnu kuglu, već poseduje znanje o funkcionisanju tržišta i ekonomije - ne samo teoretsko, već i praktično.”

Jelen je poznata po velikom broju analiza o uzrocima i posledicama nezaposlenosti, dok neki analitičari smatraju da bi ona mogla da stavi veći naglasak na stvaranje novih radnih mesta.

“Preveliki broj Amerikanaca još traži posao, brinu kako da plate račune i izdržavaju svoje porodice.”

Nezaposlenost koja je na početku recesije bila 10 odsto, sada iznosi oko sedam odsto, što je i dalje iznad proseka. Ekonomisti takođe ističu da će Jelen najverovatnije nastaviti monetarnu politiku svog prethodnika.

Američka centralna banka je sve do nedavno otkupljivala obveznice u vrednosti od 85 milijardi dolara mesečno, upumpavajući time veliku količinu likvidnih sredstava u privatan sektor, uz istovremeno održavanje kamatne stope na oko nula odsto. Međutim, neki eksperti smatraju da bi nastavak tog programa mogao da izazove visoku inflaciju.

“Smatram da su mere podrške oporavku ekonomije, te koje obezbeđuju povratak na normalnu monateranu politiku.”

Jelen je ranije u svojoj karijeri bila i šef ogranka federalnih rezervi u San Francisku. Bivši predsednik Bil Klinton svojevremeno ju je postavio na čelo predsedničkog Saveta ekonomskih eksperata, 1997. Šezdesetosedmogodišnja Jelen takodje je bivša i, sada, počasna profesorka ekonomije na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, gde je predavala nekoliko decenija.
XS
SM
MD
LG