Linkovi

Farmeri za ukidanje embarga Kubi


Za one koji žele da unaprede poslovne i trgovinske odnose SAD i Kube, glavni cilj je ukidanje američkog ekonomskog embarga zavedenog Havani.

Normalizovanje diplomatskih veza SAD i Kube, posle skoro punih pet decenija, smatra se važnim korakom za unapređivanje ukupnih odnosa dve doskoro neprijateljske zemlje na tlu Zapdne hemisfere.

Iako su kukuruzna i polja sa sojom u američkoj saveznoj državi Ilinois prilično udaljena od Kube, farmer Vendel Šoman pozdravlja noramlizaciju diplomatskih odnosa. Njegova najveća želja je da se što pre ukine embargo.

“To je dobro za poljoprivredu. Tržište je blizu i čeka nas. Troškovi transporta su niski. Imamo proizvode koje žele.”

Kuba takođe traži dobavljače koji bi mogli da joj odobre produženi kredit za kupovinu . Zato ne treba gubiti vreme, jer konkurencija je sve veća, kaže Šoman. Veliki deo kukurznog i sojinog zrnevlja Šomen otprema do reke Misisipi odakle se dalje šlepovima prevozi do luke u Nju Orleansu, u Luiziani.

“Čim embargo bude ukinut, obim trgovine biće za 10 do 15 odsto veći od našeg ukupnog prometa. To je pozamašno povećanje s obzirom da je naša luka među 5 ili 6 najvećih u Americi”, kaže predsednik i direktor luke Nju Orleans Geri Langranaž.

Neće biti povećan samo izvoz već i uvoz iz Kube.

"Pre embarga, Kuba je bila najveći trgovinski partner luke u Nju Orleansu. U to vreme uvozili smo kafu, šećer I druge proizvode iz Kube. Nadamo se povratku toga.”

Rodžer Norijega, visoki funkcioner Stejt Dipartmenta u Bušovoj administraciji, protivi se ukidanju embarga sve dok Kubom vlada komunistički režim.

“Poslovanje sa režimom koji sredstva zarađena od trgovine upotrebljava da bi tlačio narod. Mislim da to savesni ljudi neće želeti.”

Međutim za Vendela Šermana, prošla su vremena Hladnog rata.

“Za nas je to tržište. Postoje simpatije za ljude koji su bili primorani da odu sa Kube pre pola veka, takve se stvari događaju širom sveta i mi ovde u Ilinoisu ne možemo mnogo da učinimo.”

Prema stručnim procenama, ukidanje embargo moglo bi da utrostruči američki izvoz na Kubu do 2020., što bi obezbedilo hiljade novih radnih mesta u Americi i proširio tržište američkim farmerima.

XS
SM
MD
LG