Linkovi

Obama: Afrika zrela za investicije


Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan (centar) posle prijema za učesnike Američko-afričkog samita
Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan (centar) posle prijema za učesnike Američko-afričkog samita

Drugog dana trodnevnog samita 50 afričkih lidera sa američkim predsednikom u Vašingtonu, Barak Obama će se tokom Američko-afričkog biznis foruma obratiti skupu i najaviti da će američke firme uložiti 14 milijardi dolara u Afriku.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, te investicije podrazumevaju projekte iz domena energije, bankarstva, izgradnje i informacione tehnologije. Američki državni sekretar, Džon Keri je u međuvremenu najavio dodatnih 10 miliona dolara za američke inicijative za finansiranje izvora čiste energije u Africi.

S obzirom da se šest od deset svetskih ekonomija koje se najbrže razvijaju nalazi u Africi, američki predsednik Barak Obama smatra da je vreme da Amerikanci promene način na koji posmatraju taj kontinent. On kaže da je Afrika zrela za američke investicije.

“Napravili smo ogroman napredak u proteklih nekoliko godina - ne samo u tome što smo pružili tradicionalnu pomoć Africi, pomažući zemljama koje imaju problem sa neuhranjenim stanovništvom ili onim u kojima ljudi pate zbog side, već i u tome što smo uspostavili partnerstvo i što razmišljamo kako možemo više da trgujemo i da sklapamo zajedničke poslove”, rekao je američki predsednik.

Međutim, demonstranti na ulicama Vašingtona, koji protestuju zbog američke saradnje sa etiopskim liderom, predstavljaju podsetnik na rizike koji su deo atraktivnih investicija u zemljama sa korumpiranim i represivnim vladama.

Analitičarka za Afriku Dženifer Kuk kaže da Sjedinjene Države moraju da budu oprezne pri slanju pomoći i investiranju kako ne bi podsticale ponašanje koje žele da iskorene.

"To je dugotrajan problem i Sjedinjene Države moraju da preduzmu mere kako pomoć koju pružaju – bilo da je ona zdravstvena, obrazovna ili bezbednosna – ne bi bila iskorišćena za podršku političkim režimima. To nije lako uraditi pogotovo u zemljama gde Amerika ima bezbednosne interese”, smatra Kuk.

Učesnici ovogodišnjeg samita se fokusiraju na trgovinu, razvoj i održavanje mira – ali na rasporedu nema sastanaka izričito o vladavini zakona i pitanju ljudskih prava. Stručnjaci smatraju da bi bilo neukusno prvo pozvati afričke lidere u goste, a zatim im držati lekcije.

Predsednik Obama je govorio na temu onoga što on vidi kao neophodne kulturne promene u Africi. On je pred samit poručio mladim Afrikancima da bi trebalo da poštuju tradiciju, ali da nisu u obavezi da prihvate sve stare običaje.

"Moram da kažem da postoje neke tradicije kojih moramo da se oslobodimo i za njih nema opravdanja. Obrezivanje žena – izvinite, ali ja to ne smatram tradicijom koju treba održavati u životu. To je varvarski običaj i treba ga eliminisati”, poručio je Obama.

Među osetljivim temama našla se i Obamina osuda anti-gej mera u zemljama poput Ugande – strateški važnog američkog partnera. Odnosi sa Ugandom su pogoršani, jer su se Sjedinjene Države usprotivile zakonu, koji je sada ukinut, da se uvede smrtna kazna za neke homoseksualne postupke.

Obama mora da pronađe način da uputi ovu poruku, a da ne ugrozi partnerstvo, smatra Dženifer Kuk.

"Američka vlada bi trebalo da bude pažljiva u tome kako se angažuje u vezi sa tim pitanjima – pogotovo oko LGBT zajednice – kako ne bi dublje upala ili pospešila retoriku afričkih lidera i drugih da je Zapad taj koji gura to pitanje.”

Kako prevazići tu percepciju u Africi jedan je od Obaminih ciljeva, dok administracija traži načine da aktivira ovaj kontinent koji se razvija ogromnom brzinom.

XS
SM
MD
LG