Linkovi

SAD i EU uvele nove sankcije Rusiji


Izvršni direktor ruske naftne kompanije Rosneft, Igor Sečin, čije ime je uključeno u drugu fazu sankcija SAD i EU protiv Rusije (arhivski snimak)
Izvršni direktor ruske naftne kompanije Rosneft, Igor Sečin, čije ime je uključeno u drugu fazu sankcija SAD i EU protiv Rusije (arhivski snimak)

Sjedinjene Države i Evropska unija su, u koordinaciji sa medjunarodnim partnerima okupljenim u G7, danas uveli dodatne sankcije Rusiji i ukrajinskim zvaničnicima koji su uticali na destabilizovanje prilika u njihovoj zemlji.

Sjedinjene Države su saopštile da zbog ukrajinske krize Rusiji uvode novu rundu sankcija. Američki sekretarijat za finansije objavio je listu sedmorice ruskih funkcionera i 17 kompanija kojima će biti zamrznuta sredstva u Sjedinjenim Državama i takođe biti zabranjen ulazak u Ameriku.

Tokom boravka u Maleziji u nedelju, američki Predsednik Barak Obama izjavio je da se nestabilnost u istočnoj Ukrajini ne smiruje već povećava, optuživši Moskvu da je odgovorna za sadašnju situaciju:

“Rusija ne pomaže, u stvari postoje uverljivi dokazi da ona podstiče različite akcije u istočnoj i južnoj Ukrajini... Pojačaćemo reperkusije u vezi sa odbijanjem Rusije da prihvati put diplomatije,” rekao je američki predsednik.

Iz Evropske komisije je poručeno da se još radi o drugom, ali ne i najsnažnijem nivou sankcija prema Moskvi. Imena petnaest osoba su dana su pridodata listi onih koji prema stavu Unije, rade protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine.

To će, od sutrašnjeg objavljivanja u službenom listu EU, značiti da na evropskoj crnoj listi stoji ukupno 48 imena osoba prema kojima se primjenjuju mjere zabrane putovanja na prostor Unije i, gdje je to moguće, zamrzavanja njihovih bankovnih računa.

„Zaključci posljednjeg evropskog summita su bili jasni - u slučaju nastavka eskalacije, EU će razmatrati prelazak na treću fazu sankcija, što podrazumjeva širok krug ekonomskih mjera," izjavila je portparolka Evropske komisije, Pia Arenkilde Hansen.

Za sada, U Briselu se veruje da ne postoji potreba za trećom i konačnom fazom sankcija prema Rusiji. U isto vreme, danas je potpisano pismo namere o zajmu od oko milijardu eura Ukrajini, od ukupno obećanih 11 milijardi.

Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo je danas u Slovačkoj, povodom evropskog plana da Ukrajini, šalje sopstvene zalihe gasa. Danas on kreće gasovodom iz Slovačke, a u Briselu se nadaju da će, uz obećano američko snabdevanje gasom, imati dovoljno ovog energenta za sopstvene kao i za potrebe Kijeva.
XS
SM
MD
LG